„Știrea falsă” pentru care jurnalista rusă Maria Ponomarenko va face 6 ani de închisoare. Ce a spus în fața instanței

0
Publicat:

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată la șase ani de închisoare pe motiv că ar fi răspândit „știri false”. Sentința a fost dată în temeiul noilor introduse legi din Rusia, pe timpul războiului, menite să înăbușe disidența cu privire la invazia Ucrainei.

Jurnalista Maria Ponomarenko va sta șase ani după gratii FOTO Rusnews
Jurnalista Maria Ponomarenko va sta șase ani după gratii FOTO Rusnews

Instanța din orașul Barnaul, situat în zona Siberiei, a găsit-o vinovată pe jurnalista Maria Ponomarenko pentru răspândirea de „știri false”.

Informațiile răspândite de jurnalistă, în mediul online

Fosta jurnalistă a fost reținută în luna aprilie a anului trecut, la câteva săptămâni după bombardament, pentru că a vorbit despre crimele din Mariupol. Sute de civili au murit, când teatrul Mariupol, a fost bombardat în martie 2022. Ea a postat imagini cu avioanele de război rusești, efectuând atacul, deși ministerul rus al Apărării negase repectivele informații.

Procurorii au declarat că Maria Ponomarenko a comis o infracțiune penală de răspândire a unor „informații false cu bună știință” despre forțele armate ruse, relatează BBC News.

Femeia s-a apărat în fața instanței, înainte de a-și primi sentința, spunând că nu a încălcat Constituția.

Dacă aș fi comis o crimă reală, atunci ar fi fost posibil să cer îngăduință, dar din nou, datorită calităților mele morale și etice, nu voi face asta, a spus ea.

Maria Ponomarenko s-a declarat patriotă, dar pacifistă de opoziție.

Niciun regim totalitar nu a fost vreodată la fel de puternic ca înainte de prăbușire”, au fost vorbele cu care și-a încheiat discursul.

Pe lângă condamnarea la șase ani de închisoare, femeii i s-a interzis să mai activeze în presă, pentru o perioadă de cinci ani. Fosta jurnalitsă și activistă este mamă a doi copii mici și, potrivit avocatului său, ar fi cedat psihic în închisoare. Condițiile dim arestul preventiv ea le vede drept o adevărată tortură.

Cazul Mariei Ponomarenko nu este unul singular

Maria Ponomarenko face parte dintr-un număr tot mai mare de dizidenți ruși, închiși pentru că au criticat războiul din Ucraina.

Vara trecută, consilierul Moscovei Alexei Gorinov a fost condamnat la șapte ani de închisoare după ce a fost filmat vorbind împotriva războiului Rusiei din Ucraina, într-o ședință a consiliului municipal. La începutul acestei săptămâni, un grup de lucru al ONU a cerut eliberarea sa, concluzionand că detenția sa a fost arbitrară și a încălcat Declarația Universală a Drepturilor Omului.

În decembrie, una dintre cele mai importante personalități ale opoziției din Rusia, Ilya Yashin, a fost condamnată la opt ani și jumătate pentru că a răspândit „știri false” despre armată. Într-un videoclip de pe canalul său de YouTube, ea a condamna uciderea a sute de civili ucraineni de către ocupația rusă în Bucha, lângă Kiev.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite