România, împotriva sportivilor ruși și belaruși: Ministrul Novak, anunț tăios

0
Publicat:

România s-a alăturat demersului mai multor ţări care solicită Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024, din Franţa, a anunţat, luni, ministrul Sportului, Eduard Novak.

Eduard Novak, ministrul Sporturilor
Eduard Novak, ministrul Sporturilor

"România este parte a demersului lansat de mai multe ţări prin care se solicită Comitetului Olimpic Internaţional interzicerea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice 2024. În acord, cu miniştrii din celelalte state, care au luat atitudine pe acest subiect, credem că nu este momentul să luăm în considerare deschiderea unei căi pentru atleţii ruşi şi belaruşi de a se întoarce la Jocurile Olimpice", a scris Novak pe pagina sa de Facebook.

El precizează că decizia a fost luată în urma unei analize făcute de Ministerul Sportului şi Ministerul Afacerilor Externe.

"Decizia a fost luată după o amplă analiză, în urma unui demers în care am implicat expertiză atât din ministerul nostru, cât şi de la Ministerul Afacerilor Externe, de unde am primit şi punctul lor de vedere. Drept urmare, condamnăm războiul de agresiune împotriva Ucrainei, precum şi sprijinul oferit în acest sens. Noi am trimis poziţiile noastre din timp, înainte de reuniunea din 10 februarie. Am solicitat şi ca România să fie parte din scrisoarea comună, care urmează să fie semnată de reprezentanţii statelor care susţin acest demers", a completat ministrul.

Totodată, Eduard Novak a aminitit sprijinul pe care România l-a acordat refugiaţilor ucraineni după începerea conflictului în ţara vecină.

"Cred că dincolo de orice speculaţii, făcute de unele persoane în spaţiul public pe marginea acestui subiect, este important să avem în vedere că sportul este un ambasador al păcii şi ne transmite înainte de toate cele mai sănătoase valori, de echitate, incluziune, olimpism, fair play şi dezvoltare pe termen lung. Totodată, Ministerul Sportului a oferit sprijin imigranţilor ucraineni care au ajuns în România, prin acces la bazele noastre sportive şi integrarea copiilor acestora în sportul de la nivel local", a mai scris Eduard Novak.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite