Sondaj: Ce cred ruşii despre războiul lui Putin împotriva Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin salutând mulţimea pe stadionul Lujniki din Moscova FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin salutând mulţimea pe stadionul Lujniki din Moscova FOTO EPA-EFE

Aproximativ 83% dintre ruşi aprobă acţiunile lui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina, în creştere cu 12 puncte procentuale faţă de luna februarie, arată un sondaj publicat joi de Centrul sociologic Levada, considerat independent.

Doar 15% dintre ruşi au dezaprobat acţiunile lui Putin, în scădere cu 12% într-o lună, în timp ce  2% au spus că nu au nicio părere.

Putin susţine că duce o „operaţiune militară specială” în Ucraina, nu un război, pentru a „denazifica” ţara vecină şi a opri un „genocid” împotriva rusofonilor din Donbas. 

Acest mesaj şi criticile la adresa NATO, prezentat ca o ameninţare existenţială pentru Rusia, sunt transmise zilnic de presa de stat, în timp ce vocile critice sunt forţate să tacă sau să plece din ţară.

În acest context de propagandă, 69% dintre ruşi spun că „lucrurile merg în general în direcţia bună” în ţara lor. Este o creştere cu 17% faţă de luna februarie.

În schimb, procentajul celor care cred că „lucrurile merg în direcţia proastă” este de 22, faţă de 38 în februarie.

Întrebaţi despre partidul pe care l-ar vota în ca de alegeri legislative, 54% au indicat Rusia Unită, formaţiunea politică ce asigură baza politică a regimului Putin.

Sondajele date publicităţii în ultimele săptămâni relevau o cotă de popularitate de 80% sau mai mare pentru Vladimir Putin, dar acestea erau realizate de institute de sondare a opiniei publice fidele Kremlinului.

Actuala cotă de popularitate a lui Putin se apropie de cea pe care o înregistrase după anexarea peninsulei Crimeea, în de aproximativ 86-88%.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite