Uşi inscripţionate cu „Z” şi mesaje antisemite: Intimidările se înmulţesc în Rusia la adresa criticilor războiului dus de Putin în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul Ilia Pahomov catalogat drept colaborationist in Rusia FOTO Twitter
Opozantul Ilia Pahomov catalogat drept colaborationist in Rusia FOTO Twitter

Inscripţiile „Z” sau „colaboraţionist”, precum şi mesajele antisemite se înmulţesc în ultimele zile pe uşile locuinţelor criticilor la adresa războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Ilia Pahomov, un susţinător al opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie, a postat miercuri seara pe Twitter o fotografie cu uşa locuinţei sale vandalizată cu două litere „Z” desenate cu vopsea albă.

Litera „Z” este un semn de susţinere a aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina.

Aceste marcaje sunt însoţite de un afiş cu o fotografie a militantului, barată cu cuvântul „COLABORAŢIONIST”, remarcă AFP.

 „NU-ŢI VINDE PATRIA”, se mai poate vedea scris pe afiş.

Mesajul conţine de asemenea referiri la două articole din codul penal rus, recent adoptate, care prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „informaţii mincinoase” cu privire la armata rusă, adică informaţii care contravin variantei oficiale a Kremlinului asupra războiului din Ucraina.

„Este în mod clar o acţiune organizată de sus. Voi depune plângere la poliţie”, a reacţionat Ilia Pahomov pe Twitter, notând că a mai văzut ameninţări de acest tip pe reţelele de socializare.

Şi opozanta Liudmila Ştein a publicat pe contul său de pe Twitter o fotografie cu un afiş similar (foto mai jos) cu portretul ei lipit pe o uşă. „OK, dacă voi spuneţi...”, a comentat Ştein.

Jurnalista Liudmila Stein catalogata drept colaborationista in Rusia FOTO Twitter

FOTO Twitter

De acelaşi tratament a avut parte şi Oleg Orlov, un responsabil al ONG-ului Memorial, pilon al apărării drepturilor omului în Rusia.

Pe 24 martie, Aleksei Venediktov, fostul redactor-şef al postului de radio Ecoul Moscovei, constrâns recent să închidă emisia, a găsit un cap de porc decapitat lăsat chiar în faţa uşii sale, pe care era lipită emblema Ucrainei cu inscripţia în germană „judensau”, adică „porc evreu”.

De la declanşarea războiului în Ucraina, la 24 februarie, Kremlinul şi-a întărit presiunile asupra ultimilor opozanţi şi puţinei prese independente din Rusia.

La mijlocul lui martie, Vladimir Putin a făcut apel la „autopurificarea” societăţii ruse de „conaţionalii trădători”. În paralel, „Z”-uri de susţinere a Kremlinului şi a agresiunii sale militare în Ucraina sunt afişate pe clădiri din Moscova, ornează drapele în timpul unor adunări pro-Putin sau portierele maşinilor, relatează AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite