Rusia pune pe orbită un satelit militar, al cincilea din acest an

0
Publicat:

Ministerul Apărării rus a anunţat miercuri plasarea pe orbită a unui nou satelit militar, al cincilea pe care ţara îl lansează în acest an, transmite EFE, citată de Agerpres.

Satelit de comunicatii. FOTO Shutterstock
Satelit de comunicatii. FOTO Shutterstock

„În timpul prevăzut, aparatul spaţial a ajuns pe orbita programată şi a rămas sub controlul mijloacelor terestre ale Forţelor Aerospaţiale", a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat publicat de agenţiile oficiale ruse.

Ministerul rus a adăugat că există o „comunicaţie telemetrică stabilă" cu satelitul şi că „toate sistemele de la bord funcţionează normal".

Lansarea satelitului militar a avut loc miercuri la 10.03, ora Moscovei (07:03 GMT), cu ajutorul unei rachete uşoare Soiuz-21b de pe cosmodromul Pleseţk, situat în regiunea Arhanghelsk, în nordul părţii europene a Rusiei.

Cele patru lansări anterioare de sateliţi militari ruşi au avut loc pe 23 martie, 27 mai, 7 august şi 21 decembrie.

Amintim că, în august 2022, Rusia a lansat din Kazahstan un satelit de observare iranian pe fondul îngrijorărilor exprimate de mai mulţi responsabili occidentali că Moscova l-ar putea utiliza pentru a-şi susţine ofensiva în Ucraina, posibilitate respinsă de Iran, relata France Presse.

Anterior, în mai 2022,  Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite au acuzat în mod public Rusia că a organizat un atac cibernetic masiv care a vizat reţeaua prin satelit KA-SAT a companiei americane de comunicaţii Viasat, cu o oră înainte ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina, potrivit unui comunicat al Consiliului UE, citat de The Guardian.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite