Rusia anunță întreruperi temporare de internet afectând platforme social media

0
Publicat:

Internauții ruși și Ministerul Digitalizării au sesizat marți că platforme de social media și alte servicii, printre care YouTube al Alphabet, Telegram și VKontakte, au suferit întreruperi temporare, relatează Reuters.

Moscova caută demult să-şi îmbunătăţească infrastructura internă de internet. Foto: Arhivă
Moscova caută demult să-şi îmbunătăţească infrastructura internă de internet. Foto: Arhivă

Centrul de monitorizare a reţelei publice de comunicaţii a Rusiei a declarat marţi că specialiştii săi au înregistrat o „cădere masivă" a aplicaţiei Telegram, cel mai popular instrument de mesagerie din Rusia, scrie Agerpres.

Telegram nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Corespondenţi Reuters din Moscova au constatat întreruperi ale Telegram, YouTube şi Vkontakte pentru aproximativ 90 de minute.

„Funcţionarea Telegram messenger şi a unui număr de alte servicii în Rusia a fost deja restabilită", a declarat Ministerul Digitalizării Rusiei într-un comunicat, adăugând că au avut loc de asemenea întreruperi ale funcţionării aplicaţiei în afara Rusiei.

Împreună cu Roskomnadzor, lucrăm pentru a stabili cauza incidentului", se spune în comunicat.

Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor Roskomnadzor a luat măsuri pentru a bloca multe companii străine de tehnologie să opereze în ţară de la începutul războiului în Ucraina, inclusiv Facebook şi Instagram ale Meta Platforms, aminteşte Reuters.

Moscova caută demult să-şi îmbunătăţească infrastructura internă de internet, sau Runet, chiar deconectându-se de la internetul global pentru teste.

  Anton Gorelkin, adjunctul şefului comisiei parlamentare pentru politică informaţională a Dumei de Stat, a spus că nu este clar ce a cauzat întreruperile aplicaţiei Telegram, dar că a învinui imediat statul rus este o greşeală, menţionând „teoriile conspiraţiei" conform cărora Rusia încearcă să blocheze resursele străine înainte de alegerile prezidenţiale din martie.

Au existat şi vor exista astfel de incidente dintr-o varietate de motive: de la eroarea umană la atacuri ale hackerilor", a declarat el.

Mult mai important este cât timp ar fi nevoie pentru a elimina defecţiunea; de aceasta depinde amploarea pagubelor aduse economiei ruse", a adăugat el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite