Cel mai cunoscut activist pentru drepturile omului în Rusia, noua victimă a represiunii lui Putin: ce sentință a primit

0
Publicat:

Oleg Orlov, membru de vază al apărării drepturilor omului în Rusia și cofondator al ONG-ului Memorial, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru critici formulate împotriva armatei ruse.

Oleg Orlov încătușat FOTO EPA-EFE
Oleg Orlov încătușat FOTO EPA-EFE

Sentința a fost anunțată marți de un tribunal din Moscova. „Tribunalul a decis să-l declare vinovat pe Orlov și să-i aplice o pedeapsă de doi ani și jumătate într-o colonie penitenciară”, a anunțat judecătorul, potrivit AFP.

În momentul pronunțării verdictului, Oleg Orlov (70 de ani) s-a întors către soția sa și a încurajat-o să nu plângă: „Tania, mi-ai promis”.

Zeci de oameni s-au adunat marți în fața tribunalului în semn de sprijin pentru Orlov, care era până recent unul dintre ultimii critici ai Kremlinului aflați în libertate.

Cofondator al Memorial, ONG colaureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 și dizolvat de brațul judiciar al regimului Putin, Oleg Orlov a denunțat în ultima sa luare de cuvânt, luni, „strangularea libertății” în Rusia și „intrarea trupelor ruse în Ucraina”.

„Nu mă căiesc și nu regret nimic”, a afirmat activistul rus. El a denunțat de asemenea moartea opozantului Aleksei Navalnîi într-o colonie penitenciară din districtul autonom Iamalia-Neneția și i-a îndemnat pe susținătorii opoziției ruse să „nu-și piardă curajul” în fața acestei „crime”.

Anterior, Oleg Orlov a calificat dosarele deschise împotriva sa drept „injuste” şi s-a declarat „persecutat pentru exprimarea unei opinii”.

La finalul unui prim proces, în octombrie 2023, acest activist pentru drepturile omului a fost declarat vinovat de „discreditarea” armatei rusă şi condamnat la plata unei amenzi, un verdict neobișnuit de blând în condițiile intensificării represiunii în Rusia după lansarea invaziei din Ucraina.

Această pedeapsă a fost cerută de Parchet. Între timp, Parchetul şi-a schimbat opinia şi a înaintat apel, cerând doi ani și 11 luni de închisoare.

Dacă majoritatea detractorilor lui Putin au fost încarceraţi sau forţaţi să se exileze în ultimii ani, pe fondul accelerării represaliilor, Oleg Orlov a explicat recent pentru AFP că a rămas în Rusia pentru „a continua lupta”.

Activ încă de la începutul deceniului 1970-1980, Oleg Orlov a devenit unul dintre pilonii Memorial, principala organizaţie care luptă în Rusia pentru apărarea memoriei celor care au suferit de pe urma represaliilor sovietice şi documentează represiunea din timpul lui Putin.

Dizolvat la sfârşitul anului 2021 de regimul Putin, ONG-ul a fost recompensat în anul următor cu Premiul Nobel pentru Pace.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite