Rusia acuză Ucraina că a otrăvit guvernatorii instalați de Moscova în două provincii ucrainene anexate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că Ucraina i-a otrăvit pe guvernatorii instalați de Moscova în regiunile ucrainene Herson si Lugansk, deși ambii erau încă în viață, potrivit Reuters.

Propagandă rusă în Herson. FOTO Profimedia
Propagandă rusă în Herson. FOTO Profimedia

Într-un briefing difuzat online, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina l-a otrăvit pe guvernatorul Lugansk, Leonid Pasechnik, numit de Moscova, în decembrie 2023, și pe șeful regiunii Herson, Vladimir Saldo, în august 2022.

Herson si Lugansk sunt două dintre cele patru provincii ucrainene pe care Rusia a declarat că le-a anexat în septembrie 2022, chiar dacă nu a controlat în totalitate niciuna dintre ele.

Informarea a precizat că, pe 5 decembrie, Pasechnik, un fost ofițer al serviciului de securitate ucrainean SBU devenit separatist pro-Rusia, „a fost otrăvit grav cu compuși fenolici". Acesta nu a oferit informații despre starea actuală a sănătății sale.

În aceeași informare, Ministerul precizează că Saldo, fost primar al orașului Herson și deputat pro-rus în parlamentul ucrainean, a fost spitalizat la 9 august 2022, cu simptome de otrăvire.

Ce spuneau autoritățile instalate de Rusia în Herson în 2022

În august 2022, autoritățile instalate de Rusia în Herson declaraseră că Saldo s-a îmbolnăvit, dar nu au spus că a fost otrăvit.

De atunci, Saldo a revenit în prim-planul public în partea controlată de Rusia a regiunii Herson.

De la invadarea sa de către  Rusia în în februarie 2022,  Ucraina a organizat o serie de atacuri împotriva oficialilor instalați de Moscova în părțile țării controlate de Rusia.

Mulți ei au fost uciși sau răniți în bombardamente și împușcături pe care Moscova le-a imputat Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite