Un aliat al lui Putin a fost ucis într-un atac cu mașină capcană în Lugansk-ul ocupat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Filiponenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a fost ucis miercuri într-un atac cu mașină capcană în orașul ocupat Luhansk, în estul Ucrainei, a anunțat un oficial, citat de către Newsweek.

Președintele Vladimir Putin
Vladimir Putin. Foto EPA EFE

Colegul lui Filiponenko, Iuri Iurov, a anunțat vestea morții acestuia pe canalul de socializare Telegram

Filiponenko, deputat în adunarea din Luhansk, susținută de Moscova, era activ în mișcarea separatistă pro-rusă din regiune din 2014, potrivit Reuters. Luhansk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia afirmă că le-a anexat în toamna anului 2022.

"Cu o oră în urmă, în Luhansk, colegul nostru, deputat al Consiliului Popular al RPL [Republica Populară Luhansk], fost șef al CCMCC al RPL, fost șef al departamentului Miliției Populare a RPL, omul care a stat la originea creării miliției populare a republicii, colonelul Mihail Iurievici Filiponenko, a murit în mod tragic", a scris Iurov. "Împărăția cerurilor! Plângem împreună cu familiile noastre și cu cei dragi!"

Fiul lui Filiponenko, Ivan, a declarat pentru agenția locală de știri Luhansk Information Center că tatăl său a fost ucis după ce un dispozitiv exploziv a explodat în atacul cu bombă din mașina sa.

Presa rusă a publicat fotografii care arată mașina avariată a lui Filiponenko, cu sânge pe scaunul șoferului și pe un geam din spate.

Șoferii care treceau prin zonă au văzut explozia, potrivit presei de stat. Unul dintre martorii oculari a declarat pentru agenția de știri de stat RIA Novosti că oamenii au încercat să îl ajute pe Filiponenko, dar acesta a murit la fața locului.

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că a lansat o anchetă penală, în același timp Ucraina nu a comentat evenimentul. 

Filiponenko a mai fost vizat și de alte atentate 

Acesta nu a fost primul atentat la viața lui Filiponenko; el a mai fost rănit când un dispozitiv exploziv a fost detonat în mașina sa pe 21 februarie 2022.

De altfel, o serie de aliați de profil înalt ai lui Putin au fost ținta unor atacuri de când Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

În octombrie, în Crimeea anexată a avut loc un atentat la viața lui Oleg Tsaryov, un politician pro-rus de origine ucraineană, potrivit presei de stat.

Vladimir Rogov, un oficial sprijinit de Moscova în regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei anexate, a declarat că Tsaryov a fost împușcat și se află în stare gravă.

Fostul deputat ucrainean fusese menționat ca fiind posibila alegere a lui Putin pentru a conduce schimbarea regimului de la Kiev, a declarat un oficial occidental din cadrul serviciilor de informații pentru Financial Times într-un interviu publicat la 14 februarie 2022, cu câteva zile înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Tsaryov respinsese posibilitatea ca el să fi fost ales de Putin pentru a conduce un guvern marionetă la Kiev.

"Starea lui Oleg este foarte gravă. El se află în prezent la terapie intensivă. Nu a existat nicio înjunghiere. Oleg a fost împușcat", a scris Rogov pe canalul său Telegram la acea vreme.

Starea actuală a lui Tsaryov nu este clară, însă, între timp, acesta a filmat un interviu de ședință care a fost postat pe canalul său Telegram.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite