Rusia acuză încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemului antirachetă în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratatul INF (Forţe Nucleare Intermediare) a fost semnat de preşedinţii Gorbaciov şi Reagan în 1987
Tratatul INF (Forţe Nucleare Intermediare) a fost semnat de preşedinţii Gorbaciov şi Reagan în 1987

Instalarea elementelor antirachetă în Europa reprezintă "o încălcare gravă" a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), acuză Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe.

"Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare din anul 1987, care are o durată nedeterminată, rămâne valabil. Din păcate, partenerii noştri americani interpretează într-un mod foarte liber obligaţiile pe care le au în cadrul Tratatului INF şi comit încălcări grave şi masive care deja au devenit o practică recurentă. Încălcările includ teste cu sisteme antirachetă şi cu drone interzise prin Tratat", afirmă Mihail Ulianov, conform unui comunicat oficial.

"Există motive să credem că instalarea programată a sistemelor MK-41 în Europa ar deveni o nouă încălcare flagrantă a Tratatului. Sperăm că dialogul iniţiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplină a angajamentelor asumate prin acest acord important", a precizat oficialul rus.

Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenţiei în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Polonia şi România în cadrul sistemului antibalistic.

"De asemenea, avem preocupări din ce în ce mai mari privind conceptul Reacţiei Rapide la nivel Global (Prompt Global Strike), care se apropie de aplicare. Din ce înţelegem noi, obiectivul este stabilirea unor sisteme capabile să neutralizeze imediat elementele de apărare ale oricărei ţări care «nu intră în graţii», lăsând-o fără timpul sau posibilitatea de a reacţiona. Aceste eforturi sunt cu atât mai riscante cu cât sunt făcute în contextul unei politici care tinde spre exclusivitatea unei părţi şi spre o supremaţie militară covârşitoare, în cadrul planului de a dezvolta un scut antirachetă la nivel global", insistă oficialul rus.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

În august, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Josh Earnest, răspundea nuor acuzaţii similare, precizând că sistemele antirachetă instalate nu vor încălca Tratatul INF.

"Statele Unite îşi menţin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru că este în interesul securităţii noastre naţionale să respectăm angajamentele luate pe scena internaţională. Putem face asta, asigurând, totodată, securitate pentru aliaţii noştri din Europa, şi vom continua în acest sens", a precizat Earnest, într-o conferinţă de presă susţinută în luna august la Casa Albă.

Întrebat de ce nu reprezintă o încălcare a Tratatului INF, purtătorul de cuvânt nu a oferit explicaţii, precizând în schimb că SUA iau "foarte în serios" tratatele internaţionale semnate. "De aceea luăm în serios şi faptul că partenerii noştri care semnează astfel de tratate nu îşi respectă angajamentele luate", a spus Josh Earnest.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite