Ministerul rus de Externe: Sistemele antirachetă americane din România sunt o încălcare a Tratatului INF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţiile Statelor Unite privind încălcarea de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare sunt lipsite de fundament, consideră Ministerul rus de Externe care precizează că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a Acordului, informează Mediafax

Diplomaţia rusă a răspuns la acuzaţiile lansate de Washington potrivit cărora conducerea de la Moscova a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi a considerat că cele spuse de americani sunt lucruri lipsite de fundament, potrivit Ministerului rus de Externe, citat de Itar-Tass.

„Acuzaţiile sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzaţii făcute în ultima vreme de Washington la adresa Moscovei (…) Avem multe nemulţumiri faţă de Statele Unite privind acest Tratat. Acestea se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune şi în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră”, a precizat diplomaţia rusă.

Statele Unite au cerut Rusiei marţi să distrugă armamentul interzis prin acordurile ratificate de Moscova şi au denunţat încălcarea de către partea rusă a Tratatului forţelor nucleare intermediare care a fost semnat în anul 1987.

„Cerem Rusiei să respecte obligaţiile asumate prin acest tratat, să elimine armamentul interzis şi să demonstreze acest lucru”, a afirmat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. „Este o problemă foarte gravă” şi a fost evocată în trecut între Washington şi Moscova, a adăugat oficialul american Psaki.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Rusia este acuzată că a testat o rachetă cu raza de acţiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificată, poate atinge distanţa de 2.000-3.000 de kilometri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite