Moscova acuză armata SUA că recrutează jihadiști pentru atacuri teroriste în Rusia și în foste republici sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, pretinșii jihadiști ar fi însărcinați cu organizarea de atacuri teroriste împotriva diplomaților, forțelor de securitate, personalului militar și funcționarilor publici.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Armata americană recrutează luptători jihadiști pentru a comite atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei și în fostele republici sovietice care fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI), a declarat luni, pentru TASS, biroul de presă al SVR.

„Potrivit unor informații credibile primite de Serviciul de Informații Externe al Rusiei, armata americană recrutează în mod activ luptători ai grupurilor jihadiste afiliate la Statul Islamic (SI, organizație teroristă interzisă în Rusia - nota TASS) și Al-Qaeda (interzisă în Rusia - nota TASS) pentru a comite atacuri teroriste în Rusia și în țările CSI", se arată în comunicat.

Șaizeci de astfel de teroriști cu experiență în operațiuni de luptă în Orientul Mijlociu au fost selectați în luna ianuarie a acestui an. Potrivit SVR, aceștia urmează un curs de pregătire accelerată la baza americană Al-Tanf din Siria, unde sunt instruiți în fabricarea și utilizarea de dispozitive explozive improvizate, precum și în tehnici de sabotaj și subversiune. „O atenție deosebită este acordată planificării de atacuri asupra unor facilități puternic păzite, inclusiv misiuni diplomatice străine”a declarat SVR.

Serviciul de informații externe a subliniat că SUA intenționează să trimită luptători în grupuri mici. „În viitorul apropiat se intenționează să se trimită luptători în grupuri mici pe teritoriul Rusiei și al țărilor CSI. Aceștia vor fi însărcinați să pregătească și să comită acte teroriste împotriva diplomaților, funcționarilor publici, ofițerilor de poliție și personalului militar”, se arată în comunicat.

Conform planului american, activitatea respectivă va fi realizată în cooperare cu celulele subterane ale grupurilor teroriste internaționale, inclusiv Hizb ut-Tahrir (interzis în Rusia - nota TASS), Jamaat Ansarullah și Mișcarea Islamică din Uzbekistan (interzisă în Rusia - nota TASS).

De asemenea, SVR a raportat că se acordă o atenție deosebită implicării oamenilor din Caucazul de Nord și Asia Centrală.

„Obsedați de ideea nebunească de a exsangviniza Rusia, strategii de la Washington consideră acceptabilă folosirea directă a teroriștilor pentru propriile scopuri murdare. Astfel de acțiuni pun Washingtonul pe picior de egalitate cu marile grupuri teroriste internaționale”, susține SVR.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite