Mii de ruși au cerut retragerea, dar au fost refuzați de superiori. Ei sunt înconjurați la Liman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de militari ruşi sunt încercuiţi de forţele ucrainene în oraşul Liman (est), din regiunea ucraineană Doneţk, a dat asigurări sâmbătă şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Haidai, transmite EFE.

Soldați ucraineni în apropiere de Liman FOTO Profimedia
Soldați ucraineni în apropiere de Liman FOTO Profimedia

"Soldaţii ruşi cu baza în Liman s-au adresat superiorilor lor cu cererea de a se retrage, dar (solicitarea) a fost respinsă. Peste 5.000 de militari ruşi sunt încercuiţi", a declarat oficialul ucrainean sâmbătă dimineaţa, într-un mesaj publicat pe Telegram şi preluat de agenţia Ukrinform.

Haidai a adăugat că trupele ruse "încearcă să-şi croiască drum sau să se predea" şi a subliniat că aproape toate rutele de retragere sau de aprovizionare cu muniţie sunt blocate.

Potrivit lui Haidai, după eliberarea oraşului Liman, va începe procesul de eliberare a regiunii Lugansk.

Într-o înregistrare video cu armata ucraineană publicată de Radio Svoboda şi preluată de agenţia Unian pot fi văzute imagini cu situaţia din Liman şi se aude o voce feminină care le cere trupelor ruse să se predea.

"Soldaţi ai forţelor armate ruse, forţele de apărare ucrainene au cucerit Liman, este inutil să continuaţi să rezistaţi - sunteţi încercuiţi... Amintiţi-vă, autorităţile voastre nu au nevoie de voi, pentru ei sunteţi carne de tun, dar familiile voastre de acasă au nevoie de voi", se aude pe înregistrare.

Totodată, persoana care se aude vorbind îi sfătuieşte pe militarii ruşi să se îndrepte spre şoseaua sau spre zona populată cea mai apropiată, să depună armele şi să-i aştepte pe reprezentanţii forţelor armate ucrainene cu mâinile ridicate şi să se predea.

În imagini se poate vedea cum forţele ucrainene înaintează printr-o zonă împădurită, dar şi echipament militar abandonat de ruşi.

Reuters menţionează că o eventuală capturare a oraşului Liman, folosit de Rusia drept punct nodal de transport şi pentru livrările de echipament militar în nordul regiunii Doneţk, ar fi un nou eşec major pentru planul Kremlinului de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite