Ucrainenii anunță că au încercuit orașul Lîman și îi transmit Moscovei să-i contacteze dacă vrea să-și salveze soldații

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a anunțat vineri că toate căile de aprovizionare spre bastionul forţelor ruse din orașul Lîman, în regiunea Donețk, se află în colimatorul artileriei Kievului. Un consilier prezidențial a transmis Moscovei că va trebui să se adreseze conducerii Ucrainei dacă doreşte să-și scoată soldații din încercuire.

Soldați ucraineni implicați în Bătălie pentru Lîman FOTO Arhivă
Soldați ucraineni implicați în Bătălie pentru Lîman FOTO Arhivă

„Toate căile de acces şi rutele logistice ale inamicului, pe unde erau aduse muniţie şi oameni, se află practic sub controlul focului” armatei ucrainene, a declarat pentru postul de televiziune Suspilne Serhii Cerevatîi.

Această declarație sugerează că Moscova se confruntă cu un eşec major în regiunea Donbas chiar în ziua în care Vladimir Putin a proclamat anexarea acestui teritoriu la Rusia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Mîhailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a transmis Moscovei să se adreseze Kievului dacă vrea să-și salveze soldații încercuiți la Lîman. El a făcut astfel aluzie la o înfrângere suferită de trupele ucrainene la Ilovaisk în 2014. În timp ce se retrăgeau din încercuire după înfrângere, trupele ucrainene au fost vizate de focuri.

„Acum opt ani, armata rusă ne-a înconjurat trupele lângă Ilovaisk. Atunci, băieţii noştri au fost de acord să iasă fără arme. Dar Rusia şi-a încălcat cuvântul - coloana a fost împuşcată. Astăzi, Rusia va trebui să ceară o ieşire din buzunarul Lîmanului. Numai dacă, desigur, celor care benchetuiesc la Kremlin le pasă de soldaţii lor”, a scris Mîhailo Podoliak pe Twitter.

Lîman a fost timp de cinci luni de zile drept centru logistic şi de transport pentru operaţiunile militare ruse în nordul regiunii Doneţk.

Ucraina, care se află în contraofensivă, a făcut unele aluzii pe reţelele de socializare în pofida tăcerii operaționale decise cu prilejul noilor eforturi de eliberare a teritoriilor sale.

O înregistrare video neverificată, care circulă pe reţelele de socializare, arată un soldat ucrainean spunând în timp ce zâmbește: „Ei bine, pisicuţele mele, Iampil este al nostru!”. Iampil este un sat situat lângă Lîman.

„Nu putem da cu precizie încă detalii despre locurile capturate, luptele continuă”, a subliniat Serhii Cerevatîi

Eliberarea oraşului Lîman ar putea deschide armatei ucrainene calea spre regiunea vecină Lugansk, zădărnicind astfel obiectivul lui Putin de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas, obiectiv pe care l-a declarat după ce forţele ruse s-au retras în martie din regiunea Kievului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite