Putin spune că exploziile gazoductelor Nord Stream au fost executate la „nivel de stat“: „Teoretic, Statele Unite au interesul“

0
Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că explozia gazoductelor Nord Stream a fost executată la 'nivel de stat', respingând ca "total absurdă" ideea că un grup autonom pro-Ucraina ar fi fost responsabil, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Putin spune că SUA a orchestrat exploziile de la gazoductele Nord Steam FOTO Profimedia
Putin spune că SUA a orchestrat exploziile de la gazoductele Nord Steam FOTO Profimedia

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care legau Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost lovite în septembrie 2022 de o serie de explozii neexplicate, în ceea ce Moscova a numit un act de "terorism internaţional".

Danemarca, Suedia şi Germania au întreprins propriile anchete în legătură cu exploziile, însă Moscova afirmă că nu a fost ţinută la curent cu aceste investigaţii.

"Le-am solicitat autorităţilor daneze (..) să lucrăm împreună sau să formăm un grup internaţional de experţi, specialişti", a spus Putin într-un interviu la postul de stat Rossiya-1.

"Răspunsul, aşa cum am spus, a fost vag. Simplu spus, niciun răspuns. Au spus că trebuie să aşteptăm", a continuat el. Comentând cu privire la relatarea ce a sugerat că un grup pro-Ucraina a atacat gazoductele, Putin a afirmat că aceasta este "o absurditate totală".

"Ar trebui întotdeauna să îi căutăm pe cei care au interesul. Şi cine are interesul? Teoretic, desigur, Statele Unite au interesul", a spus preşedintele rus.

Statele Unite neagă cu putere orice implicare în explozia gazoductelor Nord Stream.

"O explozie de acest fel, de această putere, la această adâncime poate fi executată numai de specialişti şi sprijinită de întreaga putere a statului, care are anumite tehnologii", a insistat Putin, potrivit Reuters.  

Cine a sabotat Nord Stream. Cele patru teorii discutate și problemele lor

La aproape șase luni de la exploziile gazoductului submarin, care au provocat șocuri geopolitice în întreaga lume în septembrie, nu există încă un răspuns concludent la întrebarea cine a aruncat în aer Nord Stream.

Unii s-au grăbit să dea vina direct pe Rusia, citând istoricul său de război hibrid și un posibil motiv de intimidare, în mijlocul unui război economic acerb cu Europa pentru aprovizionarea cu gaz, scrie politico.eu.

Dar a trecut jumătate de an fără ca investigațiile în curs ale autorităților din trei țări europene să aducă vreo dovadă fermă în acest sens sau orice altă explicație.

Din ziua atacului, patru state - Rusia, SUA, Ucraina și Marea Britanie - au fost învinuite în mod public pentru explozii, cu diferite grade de dovezi.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite