Lavrov, la primul congres al Mișcării Internaționale a Rusofililor: „Vedem nazism în tot mai multe țări”

0
Publicat:

Serghei Lavrov susține că nazismul se extinde tot mai mult în ţările europene. Ministrul rus de Externe a făcut această apreciere demnă de conturarea unei realități alternative într-un discurs ținut la primul congres al Mișcării Internaționale a Rusofililor.

Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

„Odată cu crearea unor blocuri precum AUKUS (o alianţă între Australia, Regatul Unit şi Statele Unite, n. red.) şi cu extinderea structurilor NATO către Asia, lumea anglo-saxonă declară că se pregăteşte serios pentru o confruntare de durată”, a spus

„Vedem nu doar neonazism, vedem nazism care cuprinde tot mai multe ţări. Vedem cum în faţa ochilor noştri se distruge istoria, se distrug monumente sfinte”, a spus Lavrov, citat de agenția de presă EFE.

Șeful diplomației ruse a acuzat totodată Occidentul că este obsedat de „măreție”.

„Suntem adulți, nu încercăm să ne uităm la alţii peste umăr, aşa cum o fac colegii noştri occidentali, care le cer public tuturor, inclusiv ţărilor care reprezintă mari civilizaţii extrem de vechi, să le îndeplinească ordinele”, a susținut Lavrov.

În opinia ministrului rus, aceasta este diferenţa între Moscova și „civilizaţia occidentală, obsedată cu măreţia şi exclusivismul ei, care luptă practic până la moarte pentru a-şi păstra cu toate mijloacele dominaţia pe care o pierde pe scena internaţională”.

La primul Congres al Mișcării Internaționale a Rusofililor participă, între alţii, şeful Mişcării Naţionale a Rusofililor din Bulgaria, Nikolai Malinov, şi reprezentantul special al Rusiei pentru Relaţiile Umanitare cu Statele Unite şi Japonia, actorul american Steven Seagal, căruia Vladimir Putin i-a decernat la începutul lunii martie Ordinul Prieteniei pentru „uriaşa sa contribuţie la cooperarea culturală şi umanitară internaţională”, notează EFE, potrivit Agerpres.

La rândul său, Putin i-a salutat marţi pe participanţii la congres, care se desfăşoară la Moscova, şi a evidenţiat hotărârea acestora de a lupta împotriva „manifestărilor antiruse” în lume.

„Apreciem mult hotărârea dumneavoastră de nezdruncinat de a combate campania rusofobă, dorinţa dumneavoastră de a dezvolta dialogul şi cooperarea umanitară reciproc avantajoasă”, a transmis Putin într-o telegramă publicată de Kremlin.

Liderul de la Kremlin s-a declarat convins că sus-menţionatul congres „se va desfăşura într-o manieră constructivă şi va produce proiecte şi iniţiative comune promiţătoare, menite să întărească prietenia, încrederea şi înţelegerea reciprocă”.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite