Cine a sabotat Nord Stream. Cele patru teorii discutate și problemele lor

0
Publicat:

La aproape șase luni de la exploziile gazoductului submarin, care au provocat șocuri geopolitice în întreaga lume în septembrie, nu există încă un răspuns concludent la întrebarea cine a aruncat în aer Nord Stream.

Simulare computerizată a exploziei subacvatice Nord Stream Foto Shutterstock
Simulare computerizată a exploziei subacvatice Nord Stream Foto Shutterstock

Unii s-au grăbit să dea vina direct pe Rusia, citând istoricul său de război hibrid și un posibil motiv de intimidare, în mijlocul unui război economic acerb cu Europa pentru aprovizionarea cu gaz, scrie politico.eu.

Dar a trecut jumătate de an fără ca investigațiile în curs ale autorităților din trei țări europene să aducă vreo dovadă fermă în acest sens sau orice altă explicație.

Din ziua atacului, patru state - Rusia, SUA, Ucraina și Marea Britanie - au fost învinuite în mod public pentru explozii, cu diferite grade de dovezi.

Cu toate acestea, unele lucruri se știu cu siguranță.

Așa cum s-a presupus pe scară largă la câteva ore după explozie, exploziile au fost un act de sabotaj deliberat. Una dintre cele trei anchete, condusă de procuratura suedeză, a confirmat în noiembrie că la "locul crimei" au fost găsite reziduuri de explozibili și mai multe "obiecte străine" pe fundul mării, la aproximativ 100 de metri sub suprafața Mării Baltice, în apropiere de insula daneză Bornholm.

Acum, două noi rapoarte ale presei - unul din New York Times, celălalt o investigație comună a televiziunilor publice germane ARD și SWR, plus ziarul Die Zeit - au ridicat posibilitatea ca un grup pro-ucrainean - deși nu neapărat susținut de stat - să fi fost responsabil. Miercuri, Parchetul german a confirmat că a percheziționat în ianuarie o navă suspectată că ar fi transportat explozibilii folosiți în sabotaj, dar că încă investighează obiectele confiscate, identitatea autorilor și posibilele motive ale acestora.

În vidul de informații din septembrie, au apărut diverse teorii cu privire la vinovați și la motivul acestora:

Nord Stream FOTO. Shutterstock
Nord Stream FOTO. Shutterstock

Teoria 1: Putin, bătăușul energiei

În zilele imediat următoare atacului, ipoteza de lucru a multor analiști din Occident a fost că acesta a fost un act de intimidare din partea Kremlinului lui Vladimir Putin.

Mikhailo Podoliak, un consilier al lui Volodimir Zelenski, a enunțat această ipoteză prin intermediul contului său de Twitter pe 27 septembrie - a doua zi după ce au fost detectate primele explozii. El a catalogat incidentul drept "nimic mai mult decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune împotriva UE", legat de hotărârea Moscovei de a provoca "panică pre-iarnă" în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a Europei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut, de asemenea, aluzie la implicarea Rusiei. Rusia a negat responsabilitatea.

Conductele Nord Stream sunt deținute parțial de compania rusă Gazprom. Până la momentul exploziilor, compania anunțase oprirea "pe termen nedefinit" a conductelor Nord Stream 1, invocând probleme tehnice pe care UE le-a catalogat drept "pretenții false". Între timp, noile conducte Nord Stream 2 nu fuseseră niciodată puse în funcțiune. La câteva zile după ce Gazprom a anunțat oprirea, la începutul lunii septembrie, Putin a lansat o amenințare voalată că Europa va "îngheța" dacă va rămâne la planul său de sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

Dar de ce să arunce în aer gazoductul, dacă șantajul cu gazul prin intermediul închiderilor se dovedise deja eficient? De ce să pună capăt posibilității ca gazul să circule din nou?

Simone Tagliapietra, specialist în energie și senior fellow la think tank-ul Bruegel, a declarat că este posibil ca - dacă ar fi fost vorba de Rusia - să fi existat diviziuni interne cu privire la o astfel de decizie. "În acel moment, când Putin a decis practic să oprească furnizarea de gaz către Germania, este posibil ca mulți din Rusia să fi fost împotriva acestui lucru. Aceasta era o sursă de venituri". Este posibil, a spus Tagliapietra, ca "linia dură" să fi luat decizia de a pune capăt dezbaterii prin încetarea conductelor.

Aruncarea în aer a Nord Stream, în această lectură a situației, a fost o declarație finală a voinței Rusiei de a întrerupe pe termen nelimitat aprovizionarea cu gaze a Europei, demonstrând în același timp capacitățile sale de război hibrid. În octombrie, Putin a declarat că atacul a arătat că "orice infrastructură critică în domeniul transporturilor, al energiei sau al comunicațiilor este amenințată - indiferent în ce parte a lumii se află" - cuvinte considerate de mulți din Occident ca o amenințare voalată cu mai mult.

Teoria 2: Britanicii au făcut-o

Încă de la început, liderii ruși au insinuat că în spatele atacului s-ar afla fie Ucraina, fie aliații săi occidentali. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, la două zile după explozii, că acuzațiile privind vinovăția Rusiei erau "destul de previzibile și previzibil de stupide". El a adăugat că Moscova nu a avut niciun interes să arunce în aer Nord Stream. "Am pierdut o rută pentru aprovizionarea cu gaz a Europei".

Apoi, la o lună de la explozii, Ministerul rus al Apărării a făcut acuzația foarte specifică că "reprezentanți ai marinei britanice au participat la planificarea, susținerea și executarea" atacului. Nu a fost prezentată nicio dovadă. Aceiași presupuși specialiști britanici au fost, de asemenea, implicați în sprijinirea Ucrainei în coordonarea unui atac cu drone asupra Sevastopolului din Crimeea, a declarat Moscova. 

Ministerul britanic al Apărării a declarat că acuzațiile "inventate" au fost menite să distragă atenția de la recentele înfrângeri ale Rusiei pe câmpul de luptă. În orice caz, Moscova și-a schimbat curând tonul.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Teoria 3: Operațiuni secrete americane

În februarie, în condițiile în care investigațiile oficiale din Germania, Suedia și Danemarca nu au fost încă raportate, un articol al jurnalistului american de investigații Seymour Hersh a declanșat un nou val de speculații. Afirmația lui Hersh: Forțele americane au aruncat în aer Nord Stream la ordinul direct al lui Joe Biden.

Relatarea - bazată pe o singură sursă despre care se spune că ar avea "cunoștințe directe despre planificarea operațională" - susține că un "grup obscur de scufundări adânci din Panama City" a fost desemnat în secret să amplaseze mine detonate de la distanță pe conducte. Aceasta a sugerat că raționamentul lui Biden a fost acela de a întrerupe o dată pentru totdeauna legătura de gaz a Rusiei cu Germania, asigurându-se că niciun șantaj al Kremlinului nu va putea descuraja Berlinul să sprijine ferm Ucraina.

Articolul lui Hersh s-a bazat, de asemenea, pe comentariile publice ale lui Biden când, în februarie 2022, cu puțin timp înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, a declarat reporterilor că, în cazul în care Rusia invadează "nu va mai exista Nord Stream 2". Îi vom pune capăt".

Casa Albă a descris povestea lui Hersh ca fiind "complet falsă și complet fictivă". Articolul includea cu siguranță unele afirmații dubioase, nu în ultimul rând că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, "a cooperat cu comunitatea americană de informații încă din timpul războiului din Vietnam". Stoltenberg, născut în 1959, avea 16 ani când războiul s-a încheiat.

Cu toate acestea, liderii ruși au profitat de raport, citându-l ca dovadă în Consiliul de Securitate al ONU mai târziu în februarie și cerând o anchetă condusă de ONU cu privire la atacuri, ceea ce a determinat Germania, Danemarca și Suedia să emită o declarație comună în care au afirmat că investigațiile lor sunt în curs de desfășurare.

Teoria 4: Barcagiii misterioși

Cele mai recente indicii - în urma rapoartelor de marți ale New York Times și ale presei germane - se axează pe o barcă, șase persoane cu pașapoarte false și pe mica insulă daneză Christiansø.

Potrivit acestor rapoarte, o ambarcațiune care a pornit din portul german Rostock, oprindu-se ulterior la Christiansø, se află în centrul investigațiilor privind Nord Stream.

Procurorul federal german a confirmat miercuri că o navă suspectată că ar fi transportat explozibili a fost percheziționată în ianuarie - iar unii dintre cei aproximativ 100 de locuitori ai micuței Christiansø au declarat pentru postul danez TV2 că poliția a vizitat insula și a făcut cercetări. Locuitorii au fost invitați să ofere informații prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook a insulei.

Atât New York Times, cât și rapoartele presei germane au sugerat că serviciile de informații indică o legătură cu un grup pro-ucrainean, deși nu există nicio dovadă că vreun ordin ar fi venit din partea guvernului ucrainean, iar identitatea presupușilor autori este, de asemenea, încă necunoscută.

Podolyak, consilierul lui Zelenskyy, a scris pe Twitter că îi place să "colecteze teorii ale conspirației amuzante" despre ce s-a întâmplat cu Nord Stream, dar că Ucraina nu are "nimic de-a face" cu acest lucru și că nu are "nicio informație despre grupuri de sabotaj pro-Ucraina".

Între timp, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat împotriva "tragerii de concluzii pripite" cu privire la ultimele rapoarte, adăugând că este posibil să fi existat o operațiune "cu steag fals" pentru a da vina pe Ucraina.

Serviciul danez de securitate și informații a declarat doar că investigația lor este în curs de desfășurare, în timp ce un purtător de cuvânt al Autorității de urmărire penală din Suedia a declarat că informațiile vor fi împărtășite atunci când vor fi disponibile - dar că nu există "niciun termen" pentru momentul în care anchetele vor fi finalizate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite