Putin, pirat geopolitic. Scenariul periculos care poate fi replicat la nivel mondial

0
Publicat:

Noua confiscare de către Rusia a unor teritorii din Ucraina este un act de piraterie geopolitică ce va face războiul mai periculos, va adăuga un nou risc calculelor strategice ale Occidentului și va reprezenta o provocare pe termen lung ordinii juridice internaționale, scrie CNN.

Putin, într-o scenă demnă de veșnica pomenirii cu liderii regiunilor anexate FOTO EPA-EFE
Putin, într-o scenă demnă de veșnica pomenirii cu liderii regiunilor anexate FOTO EPA-EFE

Președintele Vladimir Putin a organizat, vineri, 30 septembrie, o ceremonie la Kremlin pentru a confirma oficial procesul de anexare a patru regiuni ocupate, în urma căruia mii de kilometri pătrați de regiuni industriale și agricole au fost furate Ucrainei.

În esență, această mișcare echivalează cu furtul unui teritoriu de la un stat suveran și declararea acestuia parte a Rusiei după o invazie neprovocată. Aceasta este o încălcare clară a dreptului internațional și unul dintre motivele pentru care majoritatea lumii nu o va accepta.

Liderul rus a anunțat anexarea într-un nou atac retoric împotriva Statelor Unite și a aliaților săi, subliniind că vede războiul din Ucraina ca parte a unui proiect mai amplu de abordare a ceea ce el vede drept umilințe cauzate de prăbușirea Uniunii Sovietice .

Preluarea cu forța a regiunilor ucrainene, care amintește de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, nu va schimba realitatea războiului, care s-a întors împotriva lui Putin, a provocat pierderi sângeroase forțelor sale și alimentează tensiuni în interiorul Rusiei.

Trucul „referendumurilor“

Trucul „referendumurilor” creează o realitate alternativă a conflictului care va avea consecințe importante pentru americani, chiar dacă războiul poate părea multora drept un conflict îndepărtat, al altora.

În primul rând, în lumea fanteziei politice inventată de Putin, anexările transformă războiul dintr-o operațiune ofensivă într-o operațiune de autoapărare.

Acest lucru se datorează faptului că Moscova va defini acum aceste teritorii capturate ca parte a posesiunilor rusești, stârnind temeri de o escaladare a războiului. Putin a avertizat că este gata să folosească toate sistemele de arme până la cele nucleare pentru a proteja statul rus.

Această nouă dimensiune a conflictului poate însemna că sprijinul ferm al Occidentului pentru Ucraina, care a înregistrat câștiguri semnificative în estul și sudul țării în ultimele săptămâni, are un potenția mai mare pentru risc, deoarece nu există semne că forțele ucrainene vor înceta lupta pentru a recâștiga controlul asupra celor patru teritorii anexate de Rusia, folosind arme americane și fonduri în valoare de miliarde de dolari.

Precedent periculos

Războiul amenință să stabilească un precedent atunci când o țară mai mare și mai puternică invadează pur și simplu una mai mică și îi acaparează teritoriul pe motive false, subliniază CNN.

Acest scenariu nu este doar o amenințare la periferia Europei; poate apărea la nivel mondial și poate fi replicat de alte regimuri autocratice.

Reprezintă o provocare fundamentală pentru statul de drept internațional, dacă Putin rămâne cu ce a furat. Și testează principiul lumii conduse de Occident după cel de-al Doilea Război Mondial conform căruia popoarele libere au dreptul de a-și alege propriul destin național și politic.

Președintele american Joe Biden și-a exprimat tocmai această opinie în timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU , când a susținut că țărilor nu li se poate permite să urmărească ambițiile imperiale fără consecințe.

Acest război are ca scop distrugerea dreptului Ucrainei de a exista ca stat și a dreptului Ucrainei de a exista ca popor”, a spus Biden.

Șeful Casei Albe a afirmat, vineri, că statele nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a unor noi teritorii din Ucraina. ”America şi aliaţii săi nu vor fi intimidaţi de Putin şi de cuvintele sale nechibzuite şi de ameninţările sale. Nu ne sperie şi nu ne intimidează. Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate (…) Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta”, a arătat el.

El a anunţat că SUA va continua să asigure echipamente militare pentru ca Ucraina să se poată apăra şi va oferi încă 13 miliarde de dolari.

America este pregătită, împreună cu aliaţii noştri NATO, să apere fiecare centimetru de teritoriu NATO. Deci, domnule Putin, nu înţelege greşit ce spun: fiecare centimetru”, a subliniat preşedintele american.

Biden a menţionat că a discutat cu alianţii şi vor fi anunţate noi sancţiuni.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite