Putin nu are încredere în Măcelarul din Alep. L-a trimis pe celebrul general Gherasimov să comande personal ofensiva în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generali Valeri Gherasimov şi Aleksandr Dvornikov
Generali Valeri Gherasimov şi Aleksandr Dvornikov

La Izium a sosit, zilele trecute, şeful Marelui Stat Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, pentru a comanda personal operaţiunea în estul Ucrainei. În regiunea Harkov, direcţia Izium rămâne punctul cel mai critic. Ruşii au trimis două grupuri tactice din Divizia 76 de asalt aerian din Regiunea Belgorod.

Izium este un oraş situat la 100 km sud de Harkov. Este un punct extrem de important pe harta din estul Ucrainei, deoarece drumurile care duc spre Slaviansk şi Kramatorsk, principalele oraşe din Donbasul controlat de ucraineni, trec prin Izium. Acestea sunt oraşele pe care Rusia este hotărâtă să le cucerească după retragerea ruşinoasă şi costisitoare de la Kiev, notează sursa citată.

Luptele crâncene pentru Izium au continuat încă din primele ore ale agresiunii ruseşti, iar ruşii i-au alungat în cele din urmă pe ucraineni din oraş la începutul lunii aprilie. Dar asaltul asupra Donbasului ucrainean nu avansează.

Publicaţia notează că, din moment ce Gherasimov a sosit personal pentru a comanda operaţiunile nu la un nivel strategic, ci la un nivel operaţional şi tactic, Kremlinul probabil a eşuat în planul său de a crea un singur comandament de comandă al forţelor de ocupaţie, care urma să fie condus de către „măcelarul din Alep” Dvornikov .

Consilierul prezidenţial ucrainean Aleksei Arestovici că prin numirea generalului Dvornikov în funcţia de comandant al războiului împotriva Ucrainei ruşii încearcă să „sondeze un punct slab” printre ucraineni, dar nu îl găsesc. În acelaşi timp, forţele ucrainene din Donbas stochează arme grele pentru o nouă ofensivă, în timp ce inamicul nu are puterea să avanseze.

Autorul noii doctrine de politică externe ruse 

Generalul Gherasimov, în vârstă de 66 de ani, şi-a început cariera în Orientul Îndepărtat al Rusiei drept comandant de pluton de infanterie mecanizată, comandând ulterior o companie şi un batalion. În 2000, în timpul celui de-al doilea război din Cecenia, a comandat întreaga Armată 58.

Gherasimov este, de asemenea, autorul unei noi doctrine în politica externă rusă, care afirmă că, pentru a-şi atinge obiectivele, Kremlinul poate destabiliza politic alte ţări sau poate desfăşura acţiuni hibride.

Principiile doctrinei au fost publicate în primăvara anului 2013. Un an mai târziu, acestea au fost puse în practică atunci când Rusia, în urma unor operaţiuni ale serviciilor speciale, a desprins Crimeea de Ucraina şi a declanşat un război în estul Ucrainei.

În timpul luptelor din vara anului 2014, Gherasimov a comandat forţele ruseşti din estul Ucrainei, care erau oficial forţele aşa-numiţilor separatişti din Doneţk şi Luhansk.

Planurile de invazie a Ucrainei au fost făcute sub supravegherea sa. Iar el este responsabil pentru eşecurile ruseşti şi pentru pierderile uriaşe.

În luna martie, au existat mai multe speculaţii în privinţa sorţii ministrul rus al Apărării Şoigu, după ce acesta nu mai fusese văzut în public din 11 martie.

Tot de pe acea dată nu mai fusese văzut nici Valeri Gherasimov, adjunctul lui Şoigu din ipostaza de şef al Statului Major General al Rusiei.

Cei doi au revenit însă în spaţiul public ulterior, dar misterul dispariţiei lor nu a fost elucidat.

Trupele ruse au oprit temporar ofensiva în Donbas, anunţă armata ucraineană

Forţele armate ruse şi-au oprit temporar ofensiva în estul Ucrainei în timpul nopţii de joi spre vineri, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene, transmite dpa.

"În direcţia Izium, (duşmanul) nu a efectuat nicio operaţiune ofensivă", a transmis Statul Major în ultimul buletin de război, remarcând că forţele ruse şi-au limitat activităţile la operaţiuni de recunoaştere şi foc de artilerie.

Zona din jurul Iziumului, din regiunea Harkov, a fost principala ţintă a activităţilor trupelor ruse în ultimele zile. Avansând către sud, se pare că scopul ar fi să încercuiască forţele ucrainene în regiunea Donbas, remarcă dpa.

Şi în alte zone de-a lungul liniei de front a fost relativ linişte, potrivit Statului Major ucrainean. Au fost raportate atacuri ale artileriei în apropiere de Doneţk, dar nu au mai existat şi alte încercări de a lua cu asalt oraşul.

Serviciul de informaţii britanic a informat la rândul său că progresele făcute de trupele ruse în regiunea Donbas au fost împiedicate de rezistenţa fermă a ucrainenilor.

"Câştigurile teritoriale ale ruşilor au fost limitate şi s-au realizat cu costuri semnificative pentru forţele ruse", a scris Ministerul Apărării de la Londra pe contul de Twitter. 

Pentagon: Ofensiva rusă în Donbas este în întârziere

Ofensiva rusă în Donbas, care progresează "lent şi inegal" din cauza rezistenţei opuse de armata ucraineană, a întârziat faţă de calendarul prevăzut, a declarat vineri un înalt responsabil al Pentagonului, relatează AFP.

"Credem că au întârziat faţă de ceea ce sperau să realizeze în Donbas", a declarat presei acest înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

"Au întârziat cel puţin cu câteva zile", a precizat el. "Ei sunt departe de a face joncţiunea" între trupele intrate în regiunea Harkov (est), la nord de Donbas, şi cele venite din sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk.

"Nu avansează foarte repede", a subliniat el. "Câţiva kilometri pe zi, este maximul pe care îl pot face pentru că sunt respinşi" de armata ucraineană.

Chiar dacă luptele au început, "credem că ei continuă să creeze condiţiile unei ofensive susţinute, mai ample şi mai lungi", a adăugat înaltul responsabil din cadrul Pentagonului.

El a explicat că forţele ruse "nu vor să facă aceleaşi greşeli ca la Kiev", unde coloanele de tancuri au fost imobilizate de forţele ucrainene înarmate cu lansatoare de rachete portabile iar susţinerea logistică a fost ţinută la distanţă.

"Tirurile de artilerie şi loviturile aeriene pe care le lansează asupra forţelor ucrainene nu au efectul dorit, pentru că ucrainenii continuă să reziste. De aceea credem că progresele lor au fost lente şi inegale în ultimele 24 de ore", a mai spus responsabilul american.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite