Putin a mai scăpat de un aspirant la funcția președinte. Candidatura lui Boris Nadejdin a fost invalidată

0
Publicat:

Ultima speranță a rușilor pare să fi fost spulberată, întrucât comisia electorală din Rusia a decis respingerea candidaturii lui Boris Nadejdin la alegerile prezidențiale, care vor avea loc în perioada 15-17 martie, relatează BBC.

Boris Nadejdin
Boris Nadejdin se numără printre puținii critici ai regimului de la Kremlin. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Nadejdin și-a exprimat mai mult sau mai puțin dezacordul față de războiul dezlănțuit de Vladimir Putin în Ucraina, în contextul în care puține voci disidente au fost tolerate în Rusia. 

Acesta a încercat să conteste declarațiile comisiei electorale potrivit cărora mai mult de 15% din semnăturile depuse cu candidatura nu pot fi considerate valide. Însă, comisia nu s-a lăsat înduplecată. 

Hotărât, Nadejdin a transmis pe rețelele de socializare că va contesta decizia la Curtea Supremă a Rusiei. 

Am strâns peste 200.000 de semnături în toată Rusia. Am efectuat campania de strângere în mod deschis și onest", a spus el. 

Comisia Electorală Centrală a declarat că peste 9.000 de semnături depuse de Nadejdin nu au fost valide. 

Astfel, au mai rămas 95.587 de semnături, ceea ce înseamnă că a fost la un pas de cele 100.000 de semnături necesare pentru a putea fi declarat candidat, a declarat Andrei Șutov, membru al comisiei. 

În cursul zilei de sâmbătă va fi luată decizia finală cu privire la persoanele care pot candida la alegeri. 

Boris Nadejdin se numără printre puținii critici ai regimului de la Kremlin, ale căror voci s-au făcut auzite în cadrul emisiunilor difuzate de televiziunea de stat de la invazia din 24 februarie 2022. 

Cu toate că unii membri ai opoziției au privit cu îndoială candidatura sa la președinție, principala figură a opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, care a fost transferat de curând într-o colonie penitenciară îndepărtată din Arctica, și-a exprimat susținerea pentru campania lui Nadejdin. 

În urmă cu o lună, Nadejdin a promis, la BBC TV, că în prima sa zi ca președinte va pune capăt războiului din Ucraina, deși s-a arătat realist în ceea ce privește șansele sale de reușită. 

Prima mea datorie va fi să pun capăt conflictului cu Ucraina, iar apoi să restabilesc relațiile normale între Rusia și comunitatea occidentală", a spus el. 

Nu este primul pretendent la președinție care și-a lansat candidatura pornind de la o poziție antirăzboi. În luna decembrie, fosta jurnalistă Ekaterina Dunțova a fost împiedicată să candideze întrucât comisia electorală a declarat că un membru al grupului de susținere al acesteia și-a scris greșit patronimicul. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite