Candidatul anti-război, Boris Nadejdin, evocă posibilitatea să nu fie acceptat în cursa pentru Kremlin

0
Publicat:

Candidatul anti-război la așa-zisele alegeri prezidenţiale din Rusia, Boris Nadejdin, a dat de înțeles că nu va fi înregistrat în cursă, deoarece Comisia Electorală Centrală i-ar fi imputat câteva nereguli în colectarea semnăturilor.

Boris Nadejdin FOTO EPA-EFE
Boris Nadejdin FOTO EPA-EFE

Potrivit lui Nadejdin, Comisia Electorală Centrală din Moscova susține că 15% dintre semnăturile sale de sprijin nu pot fi considerate valide.

Acest procent ar fi de trei ori mai mare decât rata de eroare permisă şi ar constitui un motiv pentru descalificarea lui Nadejin, scrie Reuters.

O decizia finală în privința candidaturii lui Nadejdin este așteptată până miercuri seara.

Boris Nadejdin a anunțat deja că va face apel la Curtea Supremă dacă îi va f refuzată candidatura împotriva lui Vladimir Putin.

Singurul candidat anti-război la Kremlin a prezentat săptămâna trecută peste 105.000 de semnături în sprijinul său, cu peste 5.000 mai mult decât pragul necesar pentru favoritul unui partid neparlamentar.

Comisia Electorală Centrală a Federației Ruse a susținut vineri că o analiză inițială arată că printre semnatari figurează persoane decedate.

De altfel, foarte puțini se aşteaptă ca lui Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, să i se permită să candideze atâta timp cât nu ar fi controlat de Kremlin, dar mai ales cu un program anti-război.

Ori campania sa a captat atenţia oamenilor datorită opoziţiei categorice faţă de ceea ce Kremlinul numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina. Nadejdin spune că Putin a făcut o „greşeală fatală” prin lansarea acesteia şi s-a angajat să pună capăt conflictului prin negocieri.

O altă candidată anti-război, jurnalista Ekaterina Dunțova, s-a lovit de refuzul Comisiei Electorale Centrale de a se înscrie în cursa pentru Kremlin, după care a fost reținută de poliție.

Așa cum era de așteptat, Vladimir Putin, fondatorul și liderul de umbră al partidului Rusia Unită, a fost înregistrat fără nicio problemă în calitate de „independent” după o analiză a doar 60.000 din cele peste 300.000 de semnături depuse în sprijinul său.

Putin, în vârstă de 71 de ani, mai poate candida la cel puțin încă două așa-zise alegeri prezidențiale din Federația Rusă în urma unor modificări operate în Constituție.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite