Povestea luptătorilor nepalezi de elită Gurkha înrolați ca mercenari în Rusia. „Pătează mândria națiunii mele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se crede că cel puțin 50 de luptători de elită Gurkha s-au alăturat Grupului paramilitar Wagner de la declanșarea războiului în Ucraina, iar până la 200 de cetățeni nepalezi au călătorit în Rusia pentru a se alătura armatei acestei țări, relatează The Telegraph.

Luptătorii nepalezi Gurkha se numără printre cei mai buni soldați din lume FOTO SHUTTERSTOCK
Luptătorii nepalezi Gurkha se numără printre cei mai buni soldați din lume FOTO SHUTTERSTOCK

Situația a pus guvernul de la Kathmandu într-o postură neplăcută, acesta fiind criticat pentru că nu a reușit să împiedice cetățenii nepalezi să se alăture efortului de război al Rusiei. Decizia acestora de a deveni recruți ai grupării mercenare ruse a fost luată în contextul în care India a înăsprit regulile de înrolare a trupelor nepaleze în armată.

Soldații Gurkha au distribuit online clipuri cu antrenamentele lor la baze din Rusia și Belarus, în cantine militare și purtând discuții despre potențialele riscuri ale luptei în Ucraina.

Povestea luptătorilor Gurkha care s-au înrolat ca mercenari în Rusia

Kamal Acharya, în vârstă de 22 de ani, a plecat din statul său Chisapani având destinația Moscova la începutul lunii mai.

Pe 29 mai, el a distribuit o fotografie în care apare ținând în mână o pușcă de asalt, în incinta unei instalații militare rusești. O înregistrare video publicată ulterior pe TikTok îl arată  dezasamblând și reasamblând arma fără efort.

Umesh Shahi, un prieten al lui Acharya, a declarat pentru The Telegraph că acesta din urmă a decis să plece în Rusia după ce a aflat că Moscova oferă salarii bune pentru luptătorii mercenari.

Ne-a spus că există un risc, dar banii l-au ademenit să se ducă”, a spus el.

Alți soldați Gurkha care s-au alăturat forțelor Kremlinului au făcut acest lucru la finalul studiilor universitare în Rusia.

Am avut două opțiuni după ce mi-am încheiat studiile: să rămân șomer sau să mă înrolez în armata rusă”, a declarat pentru Nepal TV un bărbat care a studiat medicină în Rusia și care, în loc să se întoarcă în țara natală, a preferat să se înscrie în armată.

Luptătorul a declarat că forma sa fizică bună a fost avantajul care i-a asigurat acceptarea, după ce a depus cererea de înrolare la sfârșitul lunii mai.

Peste o duzină de cetățeni nepalezi se antrenează intensiv alături de alți luptători străini la o bază din apropierea graniței cu Ucraina, a dezvăluit el.

„Instruirea noastră include utilizarea armamentului avansat și se întinde pe tot parcursul zilei iar, uneori, durează până noaptea”, a precizat recrutul.

„După un an, devine disponibilă și cetățenia. Dacă nu sunt ucis în 12 luni, voi trăi aici”, a spus el, adăugând că primește o remunerație lunară echivalentă cu 50.000 de rupii nepaleze (290 de lire sterline), și beneficiază și de asigurare pe perioada antrenamentelor.

Un fost soldat al armatei nepaleze, care vine din provincia Karnali, a povestit pentru Nepal TV că a aflat despre „oportunitățile din armata rusă” în timp ce lucra ca agent de securitate în Dubai.

Înrolat în prezent în armata rusă, el a considerat că pregătirea anterioară în armata nepaleză a fost avantajoasă pentru el, deoarece i-a facilitat tranziția în forțele rusești.

Suntem mai mult de două sute de camarazi străini și trei prieteni nepalezi”, a spus el.

Inițial, a luat în considerare posibilitatea de a se înrola în Legiunea Străină Franceză, dar a fost descurajat de procesul de recrutare lung și dificil.

Guvernul nepalez vrea revenirea lor în țară

Se crede că cel puțin 50 de luptători Gurkha s-au alăturat Grupului Wagner de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, iar până la 200 de cetățeni nepalezi au călătorit în Rusia pentru a se alătura armatei ruse.

O sursă din cadrul guvernului nepalez a declarat că nu știe cu exactitate câți Gurkha s-au alăturat până acum forței de mercenari, însă a dezvăluit că „am identificat o parte dintre acești tineri și le-am contactat familiile pentru a-i convinge să se întoarcă acasă”.

Gurkha, renumiți în întreaga lume pentru abilitățile lor de luptă, au servit în armata britanică începând din 1815. Zeci de mii de Gurkha slujesc, de asemenea, în armata indiană.

Anul trecut însă, India a substituit angajarea pe termen lung cu contracte mai scurte și a eliminat beneficiile de pensie prin controversatul program Agnipath.

Drept răspuns, Nepalul a suspendat temporar procesul de recrutare sub Tratatul tripartit din 1947, între Marea Britanie, India și Nepal.

Întreruperea procedurii de recrutare i-a împins pe luptătorii Gurkha spre Rusia, care, la rândul ei, a relaxat condițiile de obținere a cetățeniei în speranța de a atrage astfel luptători voluntari care să se alăture forțelor sale din Ucraina.

Cum au ajuns luptătorii nepalezi de elită să se alăture grupării de mercenari Wagner

În prezent, guvernul nepalez este îndemnat să ia măsuri pentru a-i împiedica pe luptătorii săi de elită să se alăture armatei ruse.

Un Gurkha care se alătură unei armate de mercenari ruși pătează mândria națiunii mele. Ar trebui să fie oprit”, a comentat Prem Singh Basnyat, un general de brigadă în retragere din Nepal.

„S-ar putea să fi fost ademeniți cu mulți bani și să se fi alăturat grupului de mercenari fără să țină cont de interesul național”, a declarat el pentru The Telegraph.

Generalul-maior în retragere Binoj Basnyat, analist strategic al armatei nepaleze, a declarat: „Guvernul nepalez ar trebui să acționeze imediat și să introducă măsuri pentru a împiedica cetățenii săi să se alăture armatei ruse. O astfel de participare este contrară politicii externe a Nepalului de neutralitate și nealiniere”.

De asemenea, guvernul indian a fost criticat pentru că nu a reușit să protejeze procesul tradițional de recrutare care le-a permis soldaților Gurkha să se angajeze în străinătate preț de 200 de ani.

„Gurkha sunt universal recunoscuți ca fiind printre cei mai buni soldați din lume. Totuși, schema Agnipath, prost gândită, a întrerupt un proces de recrutare vechi de 200 de ani și niciun soldat Gurkha nu va intra în armata indiană în 2023", a explicat Jairam Ramesh, purtător de cuvânt al principalului partid de opoziție din India, Congresul. „

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite