Rusia încearcă să recruteze soldați de elită afgani: „Dacă Wagner oferă 1.000 de dolari, nu vor refuza”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe surse militare și de securitate afgane au afirmat pentru Foreign Policy că membrii Corpului Național de Comando al Armatei Afgane susțin că sunt contactați cu propuneri de a se alătura armatei ruse pentru a lupta pe frontul din Ucraina.

Rusia încearcă să recruteze soldați afgani FOTO Shutterstock
Rusia încearcă să recruteze soldați afgani FOTO Shutterstock

Înainte de a abandona Afganistanul redobândit de talibani, Statele Unite au cheltuit circa 90 de miliarde de dolari pentru construirea Forțelor Naționale de Apărare și Securitate afgane, care au fost instruite de serviciile de elită americane și britanice. 

După retragerea Statelor Unite, care a avut loc în anul 2021, aproximativ 20.000-30.000 de militari au fost părăsiți. 

Un fost oficial de securitate afgan, care a vorbit sub condiția anonimatului, a afirmat că alăturarea lor în armata Rusiei „ar schimba situația” pe frontul din Ucraina. 

De asemenea, un alt oficial, care a fost ofițer de comando afgan, este de părere că gruparea Wagner se află în spatele recrutării de către Rusia a forțelor speciale din Afganistan. 

Unii dintre foștii militari au afirmat că au fost contactați pe aplicațiile de mesagerie WhatsApp și Signal cu oferte de a adera la ceea ce unii specialiști au numit o „legiune străină” rusă pentru a lupta în Ucraina. 

Circa 10.000 de foști luptători ar putea primi oferte

Încercările de recrutare au stârnit îngrijorare în fostele cercuri militare și de securitate ale Afganistanului, membrii afirmând că aproape 10.000 de foști luptători ar putea intra în posesia unor oferte din Rusia. 

„Nu au nicio țară, nici locuri de muncă, nici viitor. Nu au nimic de pierdut”, a declarat un fost oficial afgan. 

Ei așteaptă de lucru pentru 3 până la 4 dolari pe zi în Pakistan sau Iran sau 10 dolari pe zi în Turcia, iar dacă Wagner sau orice alt serviciu de informații vine și oferă 1.000 de dolari pentru a fi din nou un luptător, nu vor refuza. Și dacă găsești un doritor pe care să îl recrutezi, el poate face ca jumătate din vechea sa unitate să se alăture, pentru că sunt ca niște frați – și destul de curând, ai un întreg pluton”, a mai adăugat acesta. 

În aceeași ordine de idei, un fost căpitan de comando de 35 de ani, ascuns în Afganistan, a declarat că a sprijinit mulți foști colegi să ia legătura cu un birou de recrutare din Teheran. 

Recruții au fost transportați din Afganistan în Iran și în cele din urmă în Rusia, a afirmat el. 

Când acceptă oferta Rusiei, telefoanele personalului de comando sunt oprite. Ei procedează foarte în secret”, a declarat fostul căpitan. 

Din momentul în care atenția globală s-a îndreptat asupra Ucrainei, foștii luptători afgani nu s-au bucurat de aceeași atenție. În loc să vină în ajutor pentru a-i scăpa de amenințările talibane, Statele Unite și aliații săi i-au abandonat. 

Vulnerabilitatea acestora la recrutarea de către țările ostile a fost menționată într-un raport al parlamentarului american Michael McCaul. 

Făcând aluzie la mijloacele de informații ale SUA, care cuprind unitățile afgane, McCaul a afirmat că acestea „ar putea prezenta un risc pentru securitatea SUA în cazul în care ar fi constrânși sau cooptați să lucreze cu un adversar, inclusiv cu grupuri teroriste internaționale precum Statul Islamic-Khorasan sau actori statali precum China, Rusia și Iran”. 

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite