Pentagonul neagă că a ajutat Ucraina să urmărească şi să ucidă generalii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby

Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times, notează AFP.

Este adevărat că Statele Unite transmit Kievului elemente de informaţii „pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dar „nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană”, a mai adăugat Kirby, potrivit Agerpres. 

Informaţii comunicate de Statele Unite au ajutat Ucraina să scufunde crucişătorul rusesc Moskva, a afirmat joi, pe de altă parte, canalul american NBC.

Forţele ucrainene au apelat la contactele americane pentru a confirma că nava rusească de război din Marea Neagră este Moskva, au declarat pentru CNN surse apropiate evenimentelor. SUA a răspuns că era Moskva şi a oferit informaţii despre locaţia sa.

Nu este clar dacă SUA ştia că Ucraina va încerca să lovească nava, însă SUA nu a fost implicată în acea decizie, afirmă sursele.

Incidentul, anunţat mai întâi de NBC News, reflectă poziţia administraţiei Biden tot mai înclinată spre a împărtăşi informaţii Ucrainei, ca parte a unei politici mai largi de a ajuta Ucraina să învingă Rusia decisiv pe câmpul de luptă şi de a-i slăbi semnificativ armata.

De câteva luni, SUA oferă forţelor ucrainene informaţii despre mişcările de trupe ruse în Ucraina, inclusiv discuţii interceptate despre planurile militare ale Rusiei. De asemenea, oferă Ucrainei informaţii maritime pentru a-i permite să înţeleagă ameninţările pe care le ridică navele ruseşti din Marea Neagră, dintre care multe trag rachete spre teritoriul ucrainean.

Contrar afirmaţiilor Pentagonului, New York Times a afirmat miercuri, citând surse anonime din cadrul serviciilor americane, că informaţiile furnizate de Statele Unite armatei ucrainene au permis ţintirea mai multor generali ruşi în apropierea liniei frontului.

Citând mai mulţi înalţi responsabili americani, jurnalul a declarat că dintre cei peste zece generali ruşi ucişi de forţele ucrainene, „mulţi” au fost ţintiţi cu ajutorul serviciilor americane de informaţii.

Consiliul Naţional de Securitate al SUA (NSC) a calificat deja "iresponsabilă" afirmaţia conform căreia Statele Unite ajută Ucraina să ucidă generali ruşi.

„Statele Unite furnizează informaţii despre câmpul de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara. Nu furnizăm informaţii cu intenţia de a ucide generali ruşi”, a declarat pentru AFP într-un e-mail purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson.

Eforturile de informaţii ale Washingtonului pentru a ajuta Ucraina s-au „concentrat pe determinarea locaţiei şi a altor detalii despre cartierele generale mobile ale armatei ruse, care se deplasează regulat”, a scris New York Times.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite