Otrăvurile lui Putin fac noi victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anna Şapiro şi soţul său Alex King
Anna Şapiro şi soţul său Alex King

Un model din Rusia spune că a fost ţinta unei alte doze de otravă şi acuză că Vladimir Putin vrea ca ea să moară, scrie The Sun. Şi activistul din cadrul grupului contestatar rus Pussy Riot Piotr Verzilov a fost „foarte probabil“ victima unei otrăviri, a cărei origini va fi dificil de determinat, au anunţat marţi medicii săi de la Berlin, unde este spitalizat de duminică, relatează AFP.

Anna Şapiro, în vârstă de 30 de ani, şi soţul ei, Alex King, de 42 de ani, au început să aibă stări de rău în oraşul Prezzo. Modelul a spus că şi-a găsit soţul prăbuşit pe podea în toaleta bărbaţilor, făcând spume la gură.

Alex King încă se zbate în spital să se lupte cu otrava pe care a înghiţit-o. Anna crede că a fost o ţintă a asasinilor trimişi de preşedintele rus Vladimir Putin, exact ca în cazul Skripal.

Tânăra a spus că a glumit cu soţul ei chiar înainte de a mânca, spunând că poate au mâncarea otrăvită.

Anna, al cărei tată a fost militar sub conducerea lui Putin, a plecat recent în Londra, după ce a primit ameninţări cu moartea.

„Am fost luată ca ţintă de oamenii lui Putin. Vor să mă omoare pentru că m-am opus preşedintelui şi pentru că am întors spatele ţării mele. Rusia e capabilă de orice”, a declarat Anna.

Cei doi au fost duşi de urgenţă la Spitalul Salisbury după ce li s-a făcut rău. Ofiţerii au evacuat toate restaurantele şi pub-urile din zonă.

Anna crede că ruşii presupun că ea este un spion britanic. Femeia s-a externat din spital luni şi stă la un hotel păzită de poliţişti. Tânăra s-a născut în Nijnîi Novgorod, dar a devenit cetăţean al Israelului în 2006, deşi părinţii ei s-au împotrivit. S-a mutat în Londra în 2008, unde l-a cunoscut şi pe soţul ei, omul de afaceri Alex King şi s-au căsătorit după o lună.

Cazul activistul Pussy Riot Piotr Verzilov, spitalizat la Berlin

Piotr Verzilov

Şi activistul din cadrul grupului contestatar rus Pussy Riot Piotr Verzilov a fost ”foarte probabil” victima unei otrăviri, a cărei origini va fi dificil de determinat, au anunţat marţi medicii săi de la Berlin, unde este spitalizat de duminică, relatează AFP.

Expertize medicale realizat la Berlin şi Moscova sugerează ”foarte probabil un caz de otrăvire”, a anunţat Kai-Uwe Eckardt, un medic la marele Spital Charité de la Berlin, într-o cconferinţă de presă.

Substaţa incriminată rămâne necunoscută, iar spitalul a refuzat să speculeze cu privire la circumstanţele intoxicării. ”Nu putem, evident, să spunem nimic despre modul în care substanţa a intrat în corpul său, nu este treaba noastră”, a declarat preşedintele spitalului Karl Max Einhäupl.

Tânărul este îngrijit în continuare la terapie intensivă. El este conştient şi se poate exprima. Starea sa ”se îmbunătăţeşte zi de zi”, a adăugat el.

Activistul, în vârstă de 30 de ani, care are totodată naţionalitatea canadiană, a sosit într-o stare catalogată ”gravă” la Berlin, la bordul unui avion medicalizat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, însoţit de membri ai familiei sale, de la un spital din Moscova.

Rudele sale au denunţat o tentativă de asasinare prin otrăvire, pentru a-l pedepsi pentru că a intrat pe peluză, la 15 iulie, în timpul finaei Cupei Mondiale de Fotbal, în Rusia.

Spitalizarea sa are loc în contextul în care cazul Skripal afectează din nou relaţiile între Occident şi Moscova.

Publicaţia rusă Novaia Gazeta a pus acum cazul Verzilov în legătură cu uciderea a trei jurnalişti ruşi în Republica Centrafricană.

Verzilov a fost internat de urgenţă la Moscova, pe 11 septembrie, după o audiere la un tribunal din Moscova. Fosta soţie a lui Verzilov, Nadejda Tolokonnikova, membră fondatoare a grupului Pussy Riot, a declarat cotidianului german „Bild” că Verzilov este convins că a fost otrăvit „or pentru a fi intimidat, or pentru a fi ucis”.

Verzilov este membru al grupului punck Pussy Riot şi al trupei de artişti protestatari „Voina”. În acest moment este internat la Berlin, iar medicii de la spitalul Charite din capitala germană au asigurat că viaţa lui nu mai este în pericol şi că a fost tratat corect în primele zile, la Moscova. Unul dintre medicii germani a explicat că Verzilov a suferit de o blocare temporară a sistemului nervos care controlează organele interne, dar că nu a fost încă identificată substanţa toxică ce a provocat atacul.

„Novaia Gazeta” subliniază că în ziua când s-a îmbolnăvit Verzilov urma să primească un raport de la „experţi străini” despre uciderea celor trei jurnalişti ruşi în Republica Centrafricană. Aceştia au fost omorâţi pe 30 iulie, într-un incident încă neclarificat, în timp ce realizau un documentar despre acţiunile dubioase ale unei grupări paramilitare din Rusia, care se pare că ar avea legături cu Kremlinul. 

„Novaia Gazeta” relatează, fără a da surse, că Verzilov era prieten apropiat cu unul din jurnalişti şi intenţiona să-i însoţească în Republica Centrafricană. A renunţat însă pentru că a vrut să rămână în Rusia şi să militeze pentru eliberarea din închisoare a unor critici ai regimului. Verzilov este co-fondator al paginii de internet Mediazona, care publică articole de investigaţie despre sistemul juridic rusesc, abuzuri comise în închisori şi soarta activiştilor care critică Kremlinul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite