Opozantul rus Alexei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Putin, a murit în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexei Navalnîi, principalul opozant al regimului Putin, a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din Artica rusă. 

Alexei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară
Alexei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară FOTO EPA EFE

Serviciul penitenciar rus a raportat că Aleksei Navalnîi a murit „după o plimbare”, potrivit Sky News.

La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și cunoștința aproape imediat”, se arată într-un comunicat.

Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului”, încheie comunicatul.

Cauzele decesului lui Navalnîi sunt în curs de determinare, anunță Serviciul Federal Penitenciar din districtul autonom Iamalia-Neneția, potrivit TASS.

Kremlinul a declarat că nu are informații despre cauza morții.

Cel mai vizibil oponent al lui Putin

Navalnîi unul dintre cei mai vizibili și persistenți critici ai lui Putin, era ținut într-o închisoare situată la aproximativ 65 de kilometri nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani sub „regim special”. Într-un videoclip din închisoare din ianuarie, apăruse slab și cu capul ras.

La începutul lunii decembrie, el dispăruse dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde ispășea o sentință de 30 de ani pentru extremism și acuzații de fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru conducerea opoziției anti-Kremlin din anii 2010, scrie The Guardian.

El nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.

Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la declanșarea protestelor din 2011-2012 din Rusia, luptând împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul interior al lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri bine realizate care au adunat sute de milioane de vizualizări.

Momentul culminant al carierei sale politice a venit în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o cursă pentru funcția de primar al Moscovei, în alegeri despre care puțini credeau că sunt libere sau corecte.

Navalnîi a descoperit un palat construit pe malul Mării Negre pentru uzul personal al lui Putin, reședințe și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o prostituată care a legat un oficial de politică externă cu un cunoscut oligarh.

Otrăvit cu noviciok în 2020

În 2020, Navalnîi a intrat în comă după ce fusese otrăvit cu agentul neurochimic noviciok de către Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) și a fost evacuat în Germania pentru tratament. S-a recuperat și s-a întors în Rusia, în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru o încălcare a condițiilor de eliberare condiționată și condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea care ar totaliza mai mult de 30 de ani.

Condamnat în 2022 la nouă ani de închisoare pentru fraudă, într-un caz pe care îl descrie ca fiind o răzbunare politică, Aleksei Navalnîi a primit o noură sentință în august 2023, la capătul unui așa-zis proces desfășurat cu uşile închise în colonia penală IK-6 din Melehovo, la 250 de kilometri est de Moscova, unde îşi executa pedeapsa.

Navalnîi a fost declarat vinovat de înființarea unei „organizaţii extremiste” și condamnat la alți 19 ani de închisoare. Grupul pe care l-a fondat, Fondul Anticorupţie (FBK), a fost deja închis în 2021 sub acuzația de „extremism”. FBK a publicat numeroase investigații despre corupția din cadrul regimului Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite