Rusia. Opozantul Aleksei Navalnîi și-a anticipat cu precizie noua sentință: 19 ani de închisoare pentru „extremism”

0
Publicat:

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în arest din ianuarie 2021, a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, într-un dosar de „extremism”.

Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă
Aleksei Navalnîi FOTO Arhivă

„Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de regim special”, a anunțat vineri purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîș.

Opozantul rus, văzut la un moment dat drept principalul adversar politic al lui Vladimir Putin, anticipase încă de joi că va primi o sentință „lungă, stalinistă”.

„Formula de calcul este simplă: ceea ce a cerut procurorul, minus 10-15%. Au cerut 20 de ani, vor da 18 sau ceva de genul acesta”, a declarat Navalnîi prin intermediul anturajului său.

Aleksei Navalnîi a mai spus că sentința de vineri „nu are prea multă importanţă, pentru că urmează dosarul de terorism”. „Zece ani în plus”, estimează el.

Condamnat în 2022 la nouă ani de închisoare pentru fraudă, într-un caz pe care îl descrie ca fiind o răzbunare politică, Aleksei Navalnîi (47 de ani) a primit noua sentința la capătul unui așa-zis proces desfășurat cu uşile închise în colonia penală IK-6 din Melehovo, la 250 de kilometri est de Moscova, unde îşi execută pedeapsa actuală.

Navalnîi a fost declarat vinovat de înființarea unei „organizaţii extremiste”. Grupul pe care l-a fondat, Fondul Anticorupţie (FBK), a fost deja închis în 2021 sub acuzația de „extremism”. FBK a publicat numeroase investigații despre corupția din cadrul regimului Putin.

Rusia trece printr-un val de represiune fără precedent, cu aproape toţi opozanţii importanţi aruncaţi după gratii sau forţaţi să plece în exil. Mii de cetăţeni obişnuiţi sunt de asemenea în vizorul regimului pentru că s-au pronunţat împotriva războiului purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite