Ministerul rus al Apărării anunță moartea a doi comandanți lângă Bahmut. Este un gest deosebit de rar şi reflectă intensificarea luptelor din ultimele zile

0
Publicat:

Ministerul rus al Apărării a anunțat moartea a doi colonei care conduceau brigăzi ale armatei ruse. Se presupune că au suferit răni grave în timpul atacurilor forțelor armate de lângă Bahmut, informează rossMI, citând surse din Ministerul Apărării al Federației Ruse.

Militari ruși pe front Foto Shutterstock
Militari ruși pe front Foto Shutterstock

Coloneii Viaceslav Makarov şi Evgheni Brovko au murit "eroic" în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în cadrul briefingului zilnic de presă.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Viaceslav Makarov, comandant al brigăzii a 4-a infanterie motorizată, a respins "două atacuri inamice" împreună cu oamenii săi înainte de a fi "grav rănit şi de a muri în timpul evacuării sale de pe câmpul de luptă". În ceea ce-l priveşte pe Evgheni Brovko, comandant adjunct al corpului "însărcinat cu activitatea politico-militară", el a murit pe frontul ucrainean "după ce a avut multiple răni provocate de şrapnel".

Un astfel de comunicat din partea armatei ruse este deosebit de rar şi reflectă intensificarea luptelor din ultimele zile, în condiţiile în care Moscova afirmă că a respins un asalt ucrainean pe un front de 95 de kilometri în estul Ucrainei.

Forţele ucrainene au întreprins ''tentative în masă'' de a străpunge apărarea rusă în Bahmut în ultimele 24 de ore, a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţiile de presă ruse, transmite Reuters.

''Toate atacurile unităţilor Forţelor Armate Ucrainene au fost respinse. Nu au existat străpungeri ale apărărilor trupelor ruse'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Interfax.

Separat, ministerul a transmis că a întreprins lovituri cu arme aeriene şi maritime cu rază lungă, de înaltă precizie, asupra oraşului ucrainean Ternopil (vest) şi Petropavlivka (centru-est), ţintind ''unităţi ale forţelor armate ucrainene şi locuri de stocare de muniţii, arme şi materiale militar primite de la state occidentale''. ''Toate ţintele au fost atinse'', a indicat purtătorul de cuvânt.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care în acest weekend se întâlneşte cu parteneri europeni care furnizează arme ţării sale, a declarat sâmbătă că "primii paşi importanţi" ai unei contraofensive militare împotriva forţelor ruse "vor fi făcuţi în curând", relatează CNN.

Vorbind cu jurnalişti la Roma, după întâlniri cu omologul său italian şi cu premierul Italiei, Zelenski a declarat că forţele ucrainene "se pregătesc foarte serios".

"Cu siguranţă vor exista paşi foarte serioşi. Nu vă pot spune (când), dar cu siguranţă veţi vedea acest lucru şi Rusia va simţi cu siguranţă acest lucru", a spus el. "Credem în victorie şi credem că primii paşi importanţi vor fi făcuţi în curând", a completat el.

Un oficial militar american de rang înalt şi un oficial occidental de rang înalt au declarat săptămâna trecută pentru CNN că forţele ucrainene au început operaţiunile de "modelare" înainte de lansarea contraofensivei propriu-zise.

Modelarea implică lovirea unor ţinte precum depozite de arme, centre de comandă şi sisteme de blindate şi artilerie pentru a pregăti câmpul de luptă pentru forţele care avansează. Este o tactică standard făcută înainte de operaţiuni combinate majore, explică CNN.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au interceptat trei rachete şi 25 de drone lansate de Rusia în noaptea de sâmbătă spre duminică, acesta fiind cel mai recent atac de acest fel care a vizat ţara, relatează Reuters. Cel puţin două persoane au fost rănite la Ternopil, oraş din vestul ţării.

Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone în ultimele săptămâni, o intensificare a activităţii pe care Kievul o atribuie îngrijorării Moscovei în legătură cu aşteptata contraofensivă ucraineană.

Forţele aeriene ucrainene au afirmat într-un comunicatr că armata rusă a tras cu rachete Kalibr de pe fregatele desfăşurate în Marea Neagră, cu rachete de croazieră de pe bombardierele strategice Tu-95 şi cu drone Shahed de fabricaţie iraniană.

Un oficial prezidenţial ucrainean a informat pe Telegram că două persoane au fost rănite la Ternopil, în vestul ţării, oraşul de unde sunt originari reprezentanţii Ucrainei care au participat sâmbătă seară la concursul Eurovision găzduit de Marea Britanie.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a vizat depozite de arme şi zone de concentrare a trupelor din Ucraina, fără a preciza rezultatul loviturilor.

În mod tradiţional, autorităţile de la Kiev nu comentează posibilele daune aduse infrastructurii sale militare sau strategice.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite