Kremlinul susține că este în alertă: Un grup de „sabotori” ucraineni ar fi luat ostatici într-un sat din Rusia. Reacția Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul a acuzat joi un grup de „sabotori” ucraineni de organizarea unui „atac terorist” în regiunea Briansk, la granița cu Ucraina. Vladimir Putin a denunțat la rândul său un „nou atac terorist”. Autoritățile de la Kiev neagă orice implicare în această situație.

FOTO Twitter
FOTO Twitter

„Luăm măsuri pentru a-i distruge pe teroriști”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia, Vladimir Putin este informat „în mod constant” cu evoluția situației din regiunea Briansk.

Înainte de declarația lui Peskov, guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz, a susținut că armata rusă a lansat o operațiune de „eliminare” a unui grup de „sabotori” ucraineni.

„Un grup de recunoaştere şi de sabotaj s-a infiltrat în satul Lubecianie dinspre Ucraina. Sabotorii au tras într-o maşină în mişcare. Drept rezultat al atacului, un locuitor a fost ucis şi un copil de zece ani a fost rănit. Forţele armate ruse iau toate măsurile necesare pentru a elimina acest grup”, a scris Aleksandr Bogomaz pe Telegram.

Într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare, doi bărbați care se prezintă drept membri ai unui corp de voluntari ruși spun că vor să-și salveze țara de „armata lui Putin”. Ei dau asigurări că nu luptă împotriva oamenilor pașnici, ci intenționează doar să-i elibereze de regimul Putin. În plus, fac un apel la arme împotriva „regimului sângeros de la Kremlin”.

Alte filmulețe de acest tip au inundat rețelele de socializare, într-unul dintre ele apărând, potrivit postului ucrainean Suspilne, un voluntar rus care a luptat de partea Ucrainei la Irpin.

Guvernatorul regiunii Briansk a acuzat forţele armate ucrainene că au atacat cu drone şi au tras cu obuze de artilerie în alte zone din apropierea frontierei.

O sursă dintr-un serviciu de securitate al Rusiei a declarat pentru TASS că grupul de „sabotori” ucraineni, care ar fi 50 la număr, „s-a infiltrat în două sate” și „a luat ostatici într-unul dintre ele”.

„Soldaţii din Garda Națională au avut o ciocnire cu ei”, a adăugat această sursă. Reuters precizează că nu a reușit să verifice dacă agentul rus are sau nu dreptate.

Citând serviciile locale de urgenţă, RIA Novosti scrie că mai multe persoane au fost luate ostatice în satul Lubecianie, la mai puţin de un kilometru de frontiera Rusiei cu Ucraina.

Președinția Ucrainei respinge aceste relatări și denunță o „provocare deliberată clasică” a Moscovei.

„Rusia vrea să-și sperie populația pentru a-și justifica” invazia din Ucraina, a reacționat consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak.

Contraspionajul militar ucrainean neagă de asemenea orice implicare în presupusa infiltrare de sabotori în regiunea Briansk și pune aceasă situație pe seama unui conflict intern.

„Așa-numita Federație Rusă este o entitate absolut instabilă, cu un număr mare de conflicte interne: interetnice, sociale, politice. Și, într-adevăr, se produc, în special, și astfel de cazuri care vorbesc despre o confruntare în interiorul Federației Ruse, între cetățenii Federației Ruse”, a declarat Andrii Iusov, un reprezentant de rang înalt al contraspionajului militar ucrainean, într-o intervenție la un post de televiziune despre situația din regiunea Briansk.

Potrivit lui Iusov, dacă bărbații respectivi sunt într-adevăr membri ai unui corp de voluntari ruși, atunci poate fi un indiciu „de trezire împotriva dictaturii sângeroase a lui Putin”.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) insistă că este vorba de un act de infiltrare organizat de „naționaliști ucraineni”

Potrivit lui Putin, care a evocat „un nou atac terorist”, astfel de oameni încearcă să curme tradițiile, limba și istoria rușilor. El a insinuat că în spatele lor s-ar afla forțe străine. Practic, liderul de la Kremlin prezintă din nou Rusia ca o „cetate asediată”.  

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite