Gruparea cecenă Ahmat a semnat cu Ministerul rus al Apărării un contract pe care Prigojin l-a refuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că a semnat un contract cu gruparea Ahmat a forţelor speciale cecene, la o zi după ce şeful grupului Wagner de mercenari ruşi, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Evgheni Prigojin. FOTO Daily Mail
Evgheni Prigojin. FOTO Daily Mail

Semnarea contractului vine după un ordin prin care toate „unităţile de voluntari" ar trebui să semneze contracte până la 1 iulie care să le aducă sub autoritatea ministrului apărării, Serghei Şoigu, în timp ce Moscova încearcă să îşi impună controlul asupra armatelor private care luptă în numele său în Ucraina.

Luptătorii voluntari ar urma să primească aceleaşi beneficii şi protecţii ca trupele regulate, inclusiv sprijin pentru ei şi familiile lor în cazul în care sunt răniţi sau ucişi.

Prigojin, care l-a acuzat pr Ministerul Apărării că nu a reuşit să ofere muniţiile necesare mercenarilor săi Wagner din Ucraina, a declarat duminică că va refuza să semneze un astfel de contract.

Potrivit acestuia, Şoigu „nu poate gestiona în mod corespunzător formaţiuni militare".

Contractul pe care Ministerul Apărării l-a semnat luni a fost cu gruparea paramilitară Ahmat, care a fost adesea numită armata privată a lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei.

„Un blogger care ţipă tot timpul”

Kadîrov, spre deosebire de Prigojin, s-a abţinut recent de la critici la adresa Ministerului Apărării. Membrii celor două grupuri s-au certat în mod deschis, iar joi unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Kadîrov l-a catalogat pe Prigojin drept un blogger care ţipă tot timpul despre probleme.

Comandantul Ahmat, Apti Alaudinov, care a luat parte la semnarea contractului, a declarat că unitatea a „pregătit şi trimis zeci de mii de voluntari" în Ucraina în ultimele 15 luni.

Potrivit declarațiilor de la Moscova, forţele Ahmat au desfăşurat o ofensivă în apropiere de oraşul Marinka, în regiunea estică ucraineană Doneţk.

„Cred că acesta este un lucru foarte bun", a declarat Alaudinov, citat de site-ul ministerului apărării după semnarea acordului.

Generalul-colonel Aleksei Kim, șeful adjunct al Statului Major General al Rusiei, a afirmat după semnarea acordului cu cecenii că speră că şi alte unităţi de voluntari vor urma exemplul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite