Frustrarea față de situația de pe front se revarsă la televiziunea de stat rusă

0
Publicat:

Retragerea soldaților ruși dintr-un oraș ucrainean important strategic a stârnit proteste din partea unei mulțimi neașteptate, cea a propagandiștilor pro-Kremlin, cei care obișnuiau să înfățișeze războiul Moscovei în termeni elogioși, relatează AP.

Propagandiștii dezbat situația de pe front la televiziunea publică FOTO Captură Video
Propagandiștii dezbat situația de pe front la televiziunea publică FOTO Captură Video

Șirul de pierderi militare jenante din ultimele săptămâni a reprezentat o provocare pentru gazdele proeminente ale emisiunilor și talk-show-urilor rusești, care în ultimul timp se luptă să mențină o imagine favorabilă Kremlinului în ceea ce privește situația de pe câmpul de luptă.

Frustrarea față de eșecurile de pe câmpul de luptă se manifestă de mult timp pe blogurile conduse de experți naționaliști și analiști pro-Kremlin, iar nemulțumirile s-au amplificat după contraofensiva ucraineană de luna trecută din preajma Harkov (nord-est). Doar că acum se revarsă la televiziunea publică și în paginile ziarelor favorabile regimului de la Moscova.

Tonul mai puțin conciliant al presei de stat vine în condițiile în care președintele Vladimir Putin se confruntă cu nemulțumirea rușilor în legătură cu mobilizarea parțială a rezerviștilor. În paralel, oficialii guvernamentali se străduiesc să explice planurile de anexare a regiunilor ucrainene chiar în timp ce acestea sunt recucerite de forțele Kievului.

Înfrângerea Rusiei din Harkov (regiunea) și din Lîman, alături de eșecul Kremlinului de a efectua mobilizarea parțială în mod eficient și corect, schimbă în mod fundamental spațiul informațional rusesc”, au arătat analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington.

Propagandiștii nu mai umblă cu mănuși

Duminică, după ce Ucraina a recucerit Lîman, un oraș strategic din estul țării, folosit de trupele rusești drept centru logistic și de transport, aliații media ai lui Putin au renunțat la amabilități și au criticat direct armata rusă, comentând că s-ar impune măsuri mai dure de dragul victoriei.

„Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, cu Lîman, este o provocare serioasă pentru noi", a observat duminică, în direct, Vladimir Soloviov, gazda unui talk-show în prime-time la canalul public Russia 1 și unul dintre cei mai înfocați susținători ai Kremlinului. „Trebuie să ne calmăm, să luăm decizii nepopulare, dar necesare și să acționăm".

Forțele ucrainene au recucerit Lîman la o zi după ce Moscova a sărbătorit anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene, inclusiv Donețk, din care aproximativ 40% se află sub controlul Kievului.

Mișcarea deschide calea pentru ca trupele ucrainene să poată pătrunde și mai mult în teritoriile pe care Moscova le revendică în mod ilegal ca fiind ale sale. Luni, forțele ucrainene au obținut un număr de câștiguri pe cel puțin două fronturi, avansând chiar în zonele pe care Rusia s-a grăbit să le absoarbă.

Liderul Ceceniei, o regiune rusă din Caucazul de Nord, a dat vina pentru retragerea din Lîman pe un comandant militar. Într-o postare online, Ramzan Kadîrov, un susținător vocal al Kremlinului, a denunțat faptul că incompetența generalului a fost „acoperită de comandanți superiori din Statul Major General” și a cerut să fie luate „măsuri mai drastice”.

Un tablou nu tocmai optimist

Un articol despre retragerea din Lîman apărut în popularul tabloid pro-Kremlin din Rusia, Komsomolskaia Pravda, a creionat un tablou sumbru al armatei ruse. În articol se argumenta că forțele rusești din Lîman au fost afectate de penuria de provizii și forță umană, de coordonarea slabă și de greșelile tactice din planurile militare.

„Este așa cum a fost întotdeauna”, este citat un soldat care a făcut parte din grupul care s-a retras din Lîman spre Kreminna, un alt oraș de importanță strategică aflat în vizorul armatei ucrainene. „Nu există efectiv niciun fel de comunicare între unități”, a spus el, care a făcut declarații sub anonimat.

Pe aplicația Telegram, corespondenții de război ruși aflați în slujba mediei de stat au fost, de asemenea, înfierbântați de relatările despre retragere, iar unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila înaintare a armatei Ucrainei spre Kreminna.

„Se pare că forțele armate ale Ucrainei au trecut prin apărarea noastră 30 de kilometri în direcția Lugansk în două zile ... Așa că nici măcar nu le permit (forțelor rusești) să se instaleze în apropiere de Kreminna. Uau", a scris corespondentul de război al Russia 1, Alexander Sladkov, pe canalul său de Telegram, care are în prezent aproape 940.000 de urmăritori.

Gazdele popularelor emisiuni de știri și discuții politice difuzate de canalul public Russia 1 au calificat pierderea orașului Lîman ca fiind o "situație dificilă".

Vinovatul de serviciu: NATO

Duminică, soldați citați de presa de stat au făcut evaluări ale situației care se suprapuneau, cel puțin parțial, cu cele ale lui Putin: Aceștia au pus dificultățile armatei ruse pe seama NATO, spunând că membrii alianței au furnizat arme și chiar luptători Ucrainei.

„Nu este un joc, nu mai este demult un joc. Este o ofensivă minuțioasă și evidentă a armatei NATO”, a declarat un soldat unui reporter al Russia 1 în regiunea Donețk.

Pentru a-și susține afirmația, soldatul a susținut că în comunicațiile interceptate de armata rusă apar persoane care vorbesc română și poloneză; el nu a explicat cum el sau alți soldați ar putea distinge oricare din aceste limbi.

Personalități ale mass-media au reluat, de asemenea, argumentul invocat de Putin.

În emisiunea sa de duminică, Soloviov a subliniat că Moscova „nu se înfruntă cu Ucraina - am trecut de asta. Avem de-a face cu întregul bloc NATO, cu forța întregului său complex militar".

El a avertizat „să nu așteptăm prea curând vești bune” de pe câmpul de luptă. „Trebuie să avem dârzenie și răbdare strategică", a spus Soloviov.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite