Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în Donbas?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Soloviov FOTO Profimedia
Vladimir Soloviov FOTO Profimedia

Pe măsură ce invazia rusă în Ucraina merge mai departe încep să răzbată până şi la televiziunile publice strict controlate ecouri despre sprijinul în scădere al publicului rus, propagandiştii Kremlinului plângându-se că tinerii ruşi nu sunt dispuşi să moară în acest război, relatează jurnalista Julia Davis, care monitorizează media rusă, în Daily Beast.

În cadrul emisiunii „60 Minutes”, difuzată joi la televiziunea publică, expertul militar Igor Korotcenko a venit cu sugestia ca soldaţii nord-coreeni să contribuie la reconstrucţia regiunilor ucrainene devastate şi chiar să fie primiţi în armata rusă.

În cadrul mediei de stat, subiectul legalizării participării luptătorilor străini la război alături de forţele ruse a fost adus repetat în discuţie. Motivul este, scrie Davis, că cetăţenii de rând arată un entuziasm destul de scăzut în faţa perspectivei de a merge la război sau de a-şi da viaţa pentru războiul lui Putin.

Asta îi nemulţumeşte profund pe propagandiştii de vârf ai Kremlinului precum moderatorul de televiziune Vladimir Soloviov – ale cărui merite patriotice au fost recunoscute de Putin – care a deplâns situaţia joi în emisiunea sa: „Mă supără faptul că societatea noastră nu pricepe că ne aflăm în mijlocul unui moment de cotitură şi că fie luăm atitudine, ne îmbunătăţim şi trecem la un alt nivel, fie încetăm să existăm”.

Invitatul său, analistul politic Alexandr Kamkin, a fost de acord, propunând la rândul său ca în Rusia să fie pusă în aplicare o „operaţiune specială culturală”.

Accesul la surse de informare exterioare în ciuda cenzurii Kremlinului a crescut tensiunile în platou după ce, în cadrul emisiunii de luni, agentul rus Maria Butina a sugerat încarcerarea părinţilor ai căror copii folosesc VPN-uri pentru a citi presa din străinătate.

La rândul său, moderatorul Soloviov s-a arătat decepţionat de lipsa de interes a generaţiei tinere pentru războiul lui Putin: „Omenii care se gândesc să se alăture armatei sunt mai ales cei de vârsta mea, unii poate puţin mai tineri...Este generaţia ce a crescut cu filme, literatură şi valori sovietice. Dar acei oameni foarte tineri cu care discut, ei leşină doar dacă se taie la un deget – văzând în asta manifestarea valorile lor democratice. Operaţiunea militară specială este Rubiconul nostru. Am senzaţia că mulţi dintre cei de aici nu pot intui asta”.

Scriitorul Zahar Prilepin - căutat de serviciile secrete ucrainene pentru participarea la activităţile unei organizaţii teroriste” în legătură cu comiterea de crime de război în Ucraina - a adăugat: „Avem reală nevoie de voluntari, nu ascundem acest lucru. Trebuie să înlocuim personalul dislocat. Între timp, subiectul pierderii vieţii este trecut sub tăcere. Subiectul de a pieri pe câmpul de luptă este înăbuşit. Într-o societate motivată de confort, nu ai voie să discuţi despre moarte. Aşteptarea este ca toată lumea să meargă la război, să câştige şi să se întoarcă vie. Şi mai bine, să nu se ducă deloc. Daţi-mi voie să reamintesc Carta Armatei Imperiale, unde scrie clar: dacă ai trei adversari, du-te să te războieşti cu ei şi avansează, ucide-i pe toţi trei. Dacă ai 10, atunci apără-te. Dacă a venit vremea să mori, atunci mori. Este scris negru pe alb: Soldat, moartea face parte din treaba ta, din datoria şi contractul tău cu guvernul – aceleaşi principii au fost adoptate şi de Stalin, care a fost educat în religia creştin-ortodoxă”.

„Azi, noi îi protejăm pe toţi: guvernul, mamele, recruţii, pe toată lumea. Abia am reuşit să-i silim pe guvernanţii noştri să instaleze pereţi cu imagini ale soldaţilor căzuţi. Toată lumea se teme să nu supere societatea”, a comentat Prilepin, observând că în eventualitatea unei mobilizări generale probabil că generaţia tânăra ar alege să fugă în ţările vecine.

Rusia, spune el, porneşte de la asumpţia că există un milion de bărbaţi gata de luptă: „cât despre restul, ne străduim să nu-i îngrijorăm prea tare...este complicat să discutăm despre mobilizarea generală, căci am motive să bănuiesc că un torent enorm de oameni se va revărsa dintr-odată peste graniţele Armeniei şi Georgiei. Graniţele ar trebui închise. Mă refer la generaţia tânără”.

„Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în Donbas?”, a intervenit şi Soloviov, propunând intrarea în război a recruţilor şi finanţarea unei campanii masive de propagandă care să reverse glorie peste participanţii la aşa-zisa „operaţie specială” a Rusiei.

În aceeaşi emisiune de joi, analistul politic Serghei Mikeiev a descris actuala stare de spirit din Rusia: „În legătură cu toate aceste discuţii nesfârşite privind ce am putea oferi lumii, lumea poate să se ducă naibii. Nu suntem obligaţi să oferim nimic nimănui. Suntem speciali, trebuie să ne întărim pe noi”.

Soloviov i-a întărit spusele: „Suntem Arca lui Noe. Întâi de toate, trebuie să ne salvăm pe noi”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite