Forțele ucrainene susțin că au doborât un avion rusesc Su-24M Fencer lângă Insula Șerpilor

0
Publicat:

Forțele Aeriene Ucrainene susțin că au doborât un avion de atac rusesc Su-24M Fencer în partea de vest a Mării Negre, în apropiere de Insula Șerpilor care se află la mai puțin de 50 de kilometri de România.

Un avion Suhoi SU24 ar fi fost doborât în vestul Mării Negre
Un avion Suhoi SU24 ar fi fost doborât în vestul Mării Negre FOTO arhiva Adevărul

Există speculații neconfirmate că o rachetă sol-aer Patriot, produsă în SUA, ar fi doborât aparatul militar rusesc. Dacă acest lucru se confirmă, lovitura ar putea indica o nouă inițiativă a Ucrainei de a întrerupe atacurile rusești asupra țintelor din partea vestică a țării, scrie The War Zone, citată de Yahoo News.

Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat pe rețelele de socializare doborârea avionului rusesc Su-24M astăzi, adăugând că acesta era însoțit de un alt avion Su-30SM Flanker la momentul respectiv. De asemenea, s-a spus că o rachetă sol-aer, nespecificată, a fost utilizată pentru a doborî avionul Su-24M.

Un comunicat atribuit Comandantului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, generalul-locotenent Nikolai Oleșciuk, a glumit spunând că crucișătorul rus Moskva, care s-a scufundat în aceeași zonă a Mării Negre anul trecut după ce a fost lovit de mai multe rachete de croazieră anti-navă ucrainene Neptune, "va deveni în curând un portavion!"

Deși Su-24M a fost doborât în apropiere de Insula Șarpe, Forțele Aeriene Ucrainene spun că acesta încerca să lanseze atacuri cu "rachete-bombe" în sau în jurul orașului portului strategic ucrainean din vest, Odesa.

Publicația citată nu a putut verifica independent aceste afirmații, iar autoritățile ruse nu par să fi confirmat pierderea avionului Su-24M.

Cu toate acestea, canalele de socializare în limba rusă au postat despre doborârea avionului Fencer deasupra Mării Negre. Acest lucru include canalul de Telegram Fighterbomber, care are legături strânse cu Forța Aeriană Rusă. Cel puțin un alt canal de Telegram a susținut că forțele ucrainene au folosit rachete sol-aer Patriot împotriva avionului rusesc.

Există și alte afirmații neconfirmate din partea surselor ruse și ucrainene că a fost demarat un efort de căutare și salvare pentru a încerca să se recupereze echipajul.

Nu este clar ce ar fi putut fi munițiile "rachetă-bombă" cu care Ucraina susține că era înarmat Su-24M, dar acest lucru ar putea fi o referire la bombele 'dumb' rusești echipate cu kituri de bombe de planoare.

Aceste arme au început să apară în conflict mai devreme anul acesta și au fost văzute sub aripile avioanelor rusești Su-24M, precum și ale avioanelor de luptă Su-34 Fullback.

Avioanele rusești Su-24M au folosit și rachete Kh-31 în cursul conflictului din Ucraina.

Dacă forțele ucrainene au folosit într-adevăr un Patriot pentru a doborî Su-24M deasupra Mării Negre, acest lucru ar însemna că cel puțin unul dintre aceste sisteme a fost desfășurat în partea de sud-vest a țării.

Dacă afirmația că un Su-30SM însoțea Su-24M este exactă, ar fi un indiciu că rușii au deja preocupări cu privire la amenințările de apărare aeriană ucrainene în acea parte a Mării Negre, scrie The War Zone.

În ultimele luni, forțele aeriene și navale rusești au vizat în mod regulat Odesa, precum și alte porturi cruciale din vestul Ucrainei, într-o încercare clară de a tăia legăturile comerciale vitale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite