Cum gândesc „oamenii lui Putin“? Exemplul perfect al modului în care propaganda Kremlinului îi „zombifică“ pe ruși

0
Publicat:

Un interviu recent cu Oskar Kucera, un cunoscut actor rus care conduce un canal „patriotic” Telegram, realizat de Iuri Dud, un blogger popular pe YouTube, a stârnit dezbateri intense pe rețelele de socializare din Rusia. Interviul intitulat „O discuție cu un susținător al armatei ruse“ a înregistrat 17 milioane de vizualizări până în dimineața zilei de 22 ianuarie. Într-un videoclip de trei ore, Kucera a trecut de la a apăra cu pasiune regimul la a deveni tulburat de raționamentul logic al lui Dud, încercând în același timp să justifice în mod repetat acțiunile Rusiei în Ucraina.

Propaganda rusă îi zombifică pe oameni Foto Shutterstock
Propaganda rusă îi zombifică pe oameni Foto Shutterstock

Toate argumentele lui Dud - explicând că, prin invadarea unei țări independente, statul rus a comis o agresiune militară, că, sprijinindu-l pe Putin, invitatul său sprijină, de asemenea, corupția, minciuna, anarhia și crimele comise de ruși și ucraineni - au fost contracarate fie prin negare directă, fie prin evocarea frecvent repetată: „Vă rog să înțelegeți că există multe nuanțe între alb și negru. Lumea este mai complexă decât crezi”, scrie Novaia Gazeta Europe.

Discuând pe marginea interviului, mulți oponenți ai războiului au fost de acord că Kucera era un om ignorant, needucat, care nu putea vedea inconsecvențele logice din opiniile sale. Alții au subliniat că Kucera este un exemplu perfect al modului în care propaganda rusă îi zombifică pe oameni, care reproduc fără îndoială clișeele sale controversate ca propriile opinii.

Cu toate acestea, Kucera este departe de a fi un idiot și nici nu este o victimă a propagandei. El are un sistem de convingeri suficient de clar, pe care încerca să i-l transmită lui Dud.

Aspecte cheie ale sistemului de credințe al „omului lui Putin”

Pe ce fundamente se bazează viziunea asupra lumii a „omului lui Putin”? Care este baza modului în care acești oameni înțeleg principiile ordinii sociale construite sub regimul actual?

În primul rând, pentru Kucera, un adevărat produs al erei Putin, succesul material și social sunt priorități clare. Este o persoană bogată și nu face niciun secret din asta. Copiii lui merg la o școală foarte căutată din Moscova. Consumul său de prestigiu include vacanțe în Italia sau SUA, locuri cu o climă bună și restaurante fine, și este tulburat de suspendarea temporară a acestor privilegii ca urmare a războiului. Lumea trebuie să rămână deschisă.

La fel ca mulți colegi ai burgheziei ruse, Kucera a făcut tot posibilul pentru a asigura copilului său un pașaport american: soția sa l-a născut pe fiul lor mai mic la Miami. „Ar fi fost o prostie să nu faci asta”, spune el cu toată sinceritatea. Dreptul de a cumpăra vile în Italia sau Spania este un drept inalienabil al oricărei ființe umane, fie că este o celebritate sau un propagandist de stat, deoarece o vacanță într-un loc frumos este sacrosantă.

Opiniile politice și antiamericanismul declarat nu au nimic de-a face cu dreptul de a călători unde vrei și de a-ți petrece vacanțele în „locurile potrivite”.

O persoană de succes și copiii săi ar trebui să se simtă bine peste tot și, bineînțeles, potențiala recrutare a acestor copii pentru un război nu se încadrează în această imagine a lumii; aceasta ar fi, după cum spune Kuchera, „un nonsens total”. De asemenea, el dorește ca războiul să se termine pentru a se putea întoarce în zona sa de confort.

În al doilea rând, lumea funcționează în acest fel: toată lumea caută bogăția, dar oamenii nu acționează de capul lor. Ei își sprijină semenii, acționând în conformitate cu normele și obligațiile informale, mai degrabă decât urmând legea sau logica pragmatică a afacerilor. Când Dud îl întreabă pe Kucera ce părere are despre faptul că Putin creează oportunități pentru ca vechi prieteni de-ai săi să devină fabulos de bogați, acesta răspunde cu sinceritate că nu vede nimic rău în asta. Capitalismul de cumetrie care a apărut sub Putin și lipsa de separare între putere și bogăție sunt percepute ca fiind ordinea firească a lucrurilor, iar „omul lui Putin” nu înțelege cu adevărat cum ar putea fi altfel.

În al treilea rând, puterea are dreptate - forța conduce lumea. Legea este doar o vorbă goală. Anexarea Crimeei și invazia Ucrainei nu sunt percepute ca fiind încălcări intolerabile ale normelor și convențiilor internaționale.

De asemenea, Constituția rusă poate fi modificată pentru a oferi regimului ceea ce are nevoie în orice moment. Orice angajamente asumate pot fi încălcate, iar orice promisiuni anterioare pe care regimul le-a făcut atât Ucrainei, a cărei integritate teritorială a fost recunoscută de Putin de mai multe ori, cât și poporului rus (de a nu modifica Constituția și de a nu crește vârsta de pensionare) pot fi ușor uitate, deoarece lumea a mers mai departe.

În al patrulea rând, fără respect pentru legea universală și cu convingerea fermă că lumea este condusă de cei bogați și puternici, „omul lui Putin” este totuși sigur de spiritualitatea sa distinctă. El este preocupat de valorile tradiționale și de puritatea gândurilor și respinge tot ceea ce este distructiv pentru familie și morala publică. El disprețuiește „dușmanii interiori”, oamenii care „pătează Rusia”, pe cei care refuză să fie înrolați în armată, „persoanele non-binare” și reprezentanții Occidentului răuvoitor. El se plânge de modul în care televiziunea se pliază pe cele mai josnice sentimente ale oamenilor obișnuiți.

Deși Kucera însuși a fost cândva gazda unui talk-show timp de trei ani, în cadrul căruia expunea rufele murdare ale celebrităților din Rusia în lumina reflectoarelor, susține că a făcut-o doar pentru bani, trăind în același timp un conflict intern cu privire la întrebările picante pe care producătorii le scriseseră pentru el. 

Moștenitorii spirituali ai lui Putin

În acest interviu Kucera ne-a arătat o persoană tipică formată de îndelungata guvernare a lui Putin. Este inconsecvent și uneori nesincer, dar nu se poate nega că are propria sa imagine despre lume.

Această imagine reflectă unele dintre trăsăturile cheie ale sistemului social care s-a format în Rusia sub Putin. Atât Kucera, cât și milioane de alți ruși s-au adaptat acestui sistem și îl reproduc în propriul lor comportament. Aici, oamenii nu trăiesc după lege, ci după reguli și obligații informale, puterea egală cu dreptul, relațiile patron-client înlocuiesc raționalitatea pieței, iar autoritarismul este singura formă posibilă și de înțeles de guvernare. Cinismul și materialismul merg mână în mână aici cu un sentiment de superioritate morală asupra unei Americi fără suflet, a minorităților interioare și a renegaților.

Această viziune acum înrădăcinată asupra lumii va continua să determine credințele oamenilor pentru o perioadă foarte lungă de timp, indiferent cine devine liderul Rusiei după actualul președinte. Nu este de așteptat, după atât de mulți ani de politicile de pământ pârjolit, ca valorile democrației și ale dreptului să găsească un sprijin substanțial în rândul milioanelor de moștenitori spirituali ai lui Putin.

Dar există și vești bune. Acești oameni își doresc doresc sfârșitul războiului și reconcilierea cu Occidentul. Acest lucru ne dă speranța că, după Putin, Rusia va trece printr-un fel de normalizare, oricât de dificilă și de lentă.

„Omul lui Putin” nu-și dorește viața din Coreea de Nord sau Iran. El este departe de a fi un fanatic turbat sau un ascet. Își face griji pentru viitorul copiilor săi. Și în acest sens, interviul lui Dud ne oferă o licărire de optimism pentru viitor.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri