Cum funcţionează sistemul de corupţie de la Kremlin. Un misterios prieten din copilărie al lui Putin face bani pentru preşedintele rus VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piotr Kolbin, amicul din copilărie al lui Vladimir Putin, „puşculiţa“ liderului de la Kremlin FOTO navalny.com
Piotr Kolbin, amicul din copilărie al lui Vladimir Putin, „puşculiţa“ liderului de la Kremlin FOTO navalny.com

Piotr Kolbin, un prieten din copilărie al liderului de la Kremlin şi fost măcelar, a ajuns „puşculiţa“ lui Vladimir Putin, potrivit dezvăluirilor opozantului rus Aleksei Navalnîi.  Acest caz este identic celui descoperit de „Novaia Gazeta” despre un alt amic al preşedintelui rus, violoncelistul Serghei Roldughin, care avea conturi grase în paradisuri fiscale, potrivit scandalului Panama Papers.

Declaraţiile pe venit depuse anual de Vladimir Putin sugerează că Rusia are un şef de stat modest, însă presa rusă neafiliată Kremlinului arată, cu dovezi, că el de fapt se scaldă în bani.

Preşedintele rus Vladimir Putin este acuzat că a instituit un întreg sistem de corupţie prin intermediul căruia se îmbogăţeşte şi se menţine la putere, iar printre oamenii de care se foloseşte sunt şi prieteni din copilărie.

Numele unui oarecare Piotr Kolbin, din regiunea Arhanghelsk, a fost publicat pentru prima oară în clasamentul Forbes în 2011, pe poziţia 187, în dreptul unei averi estimate la aproape 500 de milioane de dolari. Tot ce se ştia despre acest bărbat la acea vreme era că apăruse în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume datorită Gunvor, o companie specializată în tranzacţii cu produse petroliere înregistrată în 2000 în Cipru de oamenii de afaceri Torbjörn Törnqvist şi Ghennadi Timcenko, un vechi prieten al lui Vladimir Putin. 

La nici zece ani de la înfiinţare, Gunvor era deja al treilea mare jucător mondial pe segmentul său de activitate, tranzacţionând 1/3 din petrolul extras în Rusia. Tot atunci, discretul Piotr Kolbin deţinea 10% din acţiunile acestei societăţi comerciale, dar şi alte afaceri importante. Cum a reuşit? Această întrebare a măcinat mult timp presa rusă neafiliată Kremlinului.

Iniţial s-a crezut că Piotr Kolbin era sifonul lui Ghennadi Timcenko. Însă o investigaţie realizată de jurnalişti ai postului Dojdi TV şi difuzată luni seară scoate din anonimat un nou caz tipic sistemului de corupţie oblăduit de actualul lider de la Kremlin. 

Prieteni din copilărie

Potrivit reportajului Dojdi TV, Kolbin şi Putin sunt prieteni încă din copilărie, iar afacerile care apar în dreptul misteriosului bărbat din Arhanghelsk sunt de fapt ale preşedintelui rus, la fel ca în cazul violoncelistului Serghei Roldughin. 

Nu se ştie în ce măsură s-au înţeles la primul contact, în 1954, când aveau numai doi ani, dar cert este că de atunci Putin şi Kolbin au devenit legaţi pe viaţă. Ei s-au cunoscut prin intermediul părinţilor lor, la Imeniţî, în regiunea Sankt Petersburg, unde Viktor Kolbin, tatăl lui Piotr Kolbin, era directorul şcolii din localitate, iar familia Putin venea deseori să-şi petreacă timpul liber. Din acel moment, juniorii Kolbin şi Putin au dezvoltat o prietenie frumoasă, petrecând împreună vacanţe, mergând la petreceri şi împărţind pumni cu băieţi din localităţi vecine. 

În 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice, cei doi prieteni se aflau deja la Sankt Petersburg, cu noi oportunităţi în faţă. În timp ce Putin se aciua pe lângă primarul Anatoli Sobciak, Kolbin era un simplu măcelar. Însă vieţile lor aveau să se schimbe zece ani mai târziu, când Vladimir Putin a câştigat primul mandat de preşedinte al Rusiei.

Contactată de Dojdi TV, Tatiana Surina, o prietenă a lui Kolbin senior, îşi aminteşte foarte bine acea zi. „Îmi amintesc ziua alegerilor, (Viktor, n. red.) m-a sunat atunci: «Tania, ştii cine va fi preşedintele nostru?» Îi spun: «Am aflat deja». «Da, Vovka Putin, exact cel pe care l-am ţinut pe genunchi, pe care l-am învăţat germana!»“

Nici noul lider de la Kremlin nu-l uitase pe Kolbin senior. În decembrie 2000, pensionarul din provincie Viktor Kolbin primea o scrisoare de mulţumire din partea preşedintelui Vladimir Putin: „Dragă Viktor Ivanovici, m-am bucurat că am primit veşti de la dvs. Vă mulţumesc pentru cuvintele calde, pentru amintirile frumoase. Sunt foarte încântat că vă amintiţi de aniversarea tatăl meu“.

De la măcelărie la tranzacţii cu petrol

După acel moment, Kolbin junior a lăsat şorţul de măcelar şi „a început să tranzacţioneze“ produse petroliere, „obţinând” acţiuni la Gunvor, Surguteks şi Surgutneftegaz. De asemenea, „a preluat” o parte din furnizorii companiei energetice Gazprom, potrivit Dojdi TV. În 2010, în dreptul lui Kolbin apare o afacere de succes. 

„A cumpărat” acţiuni în valoare de 90 de milioane de dolari la compania Iamal SPG şi „le-a vândut” peste jumătate de an cu peste 526 de milioane de dolari. Tranzacţia a avut loc cu girul unei comisii guvernamentale conduse de Putin, care deţinea la acea vreme postul de prim-ministru după două mandate de preşedinte.

image

Pe lista de sancţiuni a americanilor

Legăturile dintre Kolbin şi Putin au intrat şi în atenţia Trezoriei americane. „Vladimir Putin investeşte în Gunvor şi ar putea avea acces la fonduri ale acestei societăţi”, a semnalat Trezoreria americană în motivaţia aplicării sancţiunilor împotriva unor companii şi oameni de afaceri cu conexiuni la Kremlin, între care Piotr Kolbin şi Ghennadi Timcenko.

Vizaţi de sancţiuni sau pentru a ascunde urme, Kolbin şi Timcenko au renunţat la acţiunile lor la Gunvor.

„Prinţul Mîşkin”, altă „puşculiţă“ a lui Putin

În opinia opozantului rus Aleksei Navalnîi, Piotr Kolbin nu este decât puşculiţa lui Vladimir Putin. Iar acest caz este identic celui descoperit de „Novaia Gazeta” în urma scurgerii de documente Panama Papers.

Un cont offshore al violoncelistului Serghei Roldughin, supranumit „Prinţul Mîşkin”, a cumulat timp de trei ani, în perioada 2009-2012, aproximativ două miliarde de dolari.

 În spatele acestui cont se ascunde o nebuloasă de companii paravan gestionate de cabinetul de avocatură Mossack Fonseca. Aceste companii au cumpărat bucăţi imense din economia rusă prin intermediul unor companii offshore, printr-un sistem care aduce aminte de celebrele păpuşi Matrioşka, potrivit „Novaia Gazeta”.

 Beneficiarul real al acestor tranzacţii a fost indentificat ca fiind Vladimir Putin, care întreţine cu violoncelistul de la Teatrul Mariinski o veche relaţie de prietenie şi de rudenie.

„Putin a avut ideea să ascundă banii pe care i-a furat în locurile cele mai neaşteptate, cu oamenii cei mai imprevizibili”, a acuzat opozantul numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

Contactată de RTS Info, Gunvor a recunoscut că Piotr Kolbin a avut cândva legături cu această companie. În schimb, Ghennadi Timcenko a refuzat să comenteze legăturile sale cu Piotr Kolbin, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că nu ştie pe nimeni cu acest nume în anturajul lui Vladimir Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite