Convorbiri oficiale între Putin și Xi la Kremlin: Cooperarea tehnico-militară, pe agenda celor doi lideri de stat

0
Publicat:

Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au întâlnit marți la Kremlin pentru a purta convorbiri oficiale în cea de-a doua zi a vizitei de stat a liderului chinez la Moscova.

Xi Jinping (stânga), primit de Vladimir Putin la Kremlin FOTO EPA-EFE
Xi Jinping (stânga), primit de Vladimir Putin la Kremlin FOTO EPA-EFE

Întâlnirea, care are loc după ce, luni, cei doi lideri au discutat despre așa-zisul plan de pace al Chinei pentru Ucraina, a început cu douăzeci de minute întârziere în Sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin.

Cei doi demnitari s-au salutat cu o strângere de mână, apoi au fost intonate imnurile naţionale ale Rusiei şi Chinei, relatează agențiile de presă DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au aşezat unul în faţa celuilalt la o masă lungă, însoţiţi de miniştrii de Externe şi ai Apărării din cele două ţări, precum şi de alţi membri ai guvernelor lor. Xi Jinping l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China cât mai curând, invitaţie adresată şi premierului Mihail Mişustin, notează Agerpres.

Cooperarea economică este de aşteptat să fie subiectul central al summitului de marţi, după întâlnirea bilaterală de luni, când discuţiile, care au durat patru ore, s-au axat pe conflictul din Ucraina.

Putin, care a estimat că s-a întâlnit cu omologul său chinez de aproximativ 40 de ori, a declarat că întâlnirea de marţi va fi dedicată cooperării economice şi proiectelor comune.

Potrivit liderului de la Kremlin, schimburile comerciale ruso-chineze vor depăşi anul acesta pragul istoric de 200 de miliarde de dolari, în mare parte datorită creşterii livrărilor de gaze pe fondul boicotului european din cauza războiului din Ucraina.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri de stat intenţionează să semneze o duzină de documente, inclusiv două declaraţii privind consolidarea cooperării strategice şi planuri de interacţiune economică până în 2030. Pe ordinea de zi se află şi chestiuni legate de cooperarea tehnico-militară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că cei doi lideri vor face o declaraţie în faţa presei la finalul întânirii oficiale, dar jurnaliştii nu vor putea pune întrebări.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite