Conflict Rusia-Ucraina: O moarte anonimă în războiul secret al lui Vladimir Putin

0
0
În luna august 2014, Rusia a trimis tancuri şi trupe pentru a recâştiga teritoriul pierdut de forţele rebele FOTO AFP
În luna august 2014, Rusia a trimis tancuri şi trupe pentru a recâştiga teritoriul pierdut de forţele rebele FOTO AFP

O femeie din Rusia susţine că deţine o mărturie scrisă, care demonstrează că fiul ei, soldat, a fost ucis într-un oraş de lângă Doneţk. Povestea acesteia survine în contextul în care autorităţile de la Moscova continuă să afirme că niciun soldat al Rusiei nu a participat oficial în războiul din Ucraina.

Anton Tumanov, un sergent din armata rusă, în vârstă de 20 de ani, este unul dintre cei decedaţi în războiul din Ucraina. Deşi moartea sa nu este recunoscută de către regimul de la Kremlin, mama tânărului, Yelena Tumanova, de 41 de ani, deţine o mărturie scrisă a unui camarad de arme al fiului său, care a fost de faţă când acesta şi-a pierdut viaţa.

„Ce nu înţeleg este pentru ce a murit. De ce nu-i putem lăsa pe oamenii din Ucraina să-şi rezolve problemele între ei?“, a declarat Yelena Tumanova, pentru publicaţia „The Telegraph“, cea care a publicat povestea lui Anton.

Dezvăluirile apar în contextul în care autorităţile de la Moscova insistă pe faptul că niciun soldat rus nu a pus piciorul în Ucraina, pentru a ajuta forţele separatiste. Mai mult, în discursul anual susţinut la începutul lunii decembrie 2014, preşedintele rus, Vladimir Putin, afirma că toţi ruşii care au luptat în regiunea Donbas, din Ucraina, au făcut-o pentru a-şi împlini „chemarea inimii“.

Cauza oficială

Oficial, Anton Tumanov a murit „în timp ce-şi îndeplinea responsabilităţile militare“, în apropierea unei baze din Cecenia. Potrivit certificatului de deces, moartea a survenit în urma „unei răni cauzate de o explozie“, ce a dus „la pierderi masive de sânge“. Iar cauza morţii este expediată prin sintagma „cauză necunoscută“.

Mama tânărului, un agent sanitar care locuieşte în localitatea Kozmodemyansk, aflată la 640 de kilometri de Moscova, a aşteptat cinci zile pentru ca trupul fiului să fie adus acasă. Înmormântarea a avut loc în aceeaşi zi. Au participat câteva persoane de la comisariatul militar local, însă nimeni din unitatea lui Anton.

Mama tânărului a luat însă legătura cu un maior din Cecenia, care i-a confirmat că Anton Tumanov murise în Ucraina, fără a-i oferi însă detalii suplimentare, cu excepţia faptului că ordinul de deplasare fusese „unul verbal“.

„Renunţat telefon. Plecat în Ucraina“

Lui Anton Tumanov i se mai oferise posibilitatea de a merge în regiunea Donbas, însă, afirmă mama sa, tânărul ar fi refuzat. La mijlocul lui iunie 2014, unitatea sa a fost însă deplasată „pentru exerciţii“, în zona Rostov, aflată lângă graniţa cu Ucraina.

Logodnica tânărului, Nastya Chernova, povesteşte cum Anton era trimis periodic în scurte expediţii în Ucraina, pentru a asigura transporturile de arme şi vehicule militare pentru rebelii pro-ruşi. Pe 10 august 2014, Tumanov şi-a sunat mama şi i-a spus: „Mâine mă trimit la Doneţk. O să ajutăm Miliţia“. Un al doilea mesaj a urmat, în ziua imediat următoare: „Predăm documentele personale şi telefoanele. Ne-au dat două grenade şi muniţie“. Pentru ca, la numai câteva ore, să vină şi mesajul final, trimis pe Vkontakte, un echivalent rus al Facebook-ului: „Renunţat telefon. Plecat în Ucraina“.

Mărturia scrisă

Nastya Chernova spune că fostul ei logodnic a fost trimis în Ucraina împotriva voinţei sale: „Ultima oară când am vorbit, îmi spunea că el şi nişte prieteni să gândeau să fugă, dar erau prea departe de casă şi nu aveau mâncare suficientă“.

În schimb, mama tânărului a reuşit să obţină o mărturie scrisă despre condiţiile în care Anton a murit, luată de la unul dintre foştii săi camarazi. Potrivit „The Telegraph“, textul acesteia este următorul: 

„Pe 11 august, am primit ordine să scoatem plăcuţele de înmatriculare de pe vehiculele militare şi să ne echipăm în costume de camuflaj. La graniţă, am primit muniţie. Pe 11 şi 12 august am trecut graniţa în Ucraina. Pe data de 13 august, la prânz, am fost loviţi de o rachetă, incident în care Anton şi-a pierdut viaţa. La acel moment, ne aflam în Snezhnoye, pe teritoriu ucrainean“.  
Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite