Prim-ministrul Ucrainei: Supravieţuirea lui Putin depinde capturarea de teritorii străine. Are nevoie de noi anexări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk a vorbit Într-un interviu pentru „Der Spiegel”, publicat în perioada sărbătorilor de Crăciun, despre politicianul Vladimir Putin, considerat o „fiară”, despre războiul cu Rusia şi despre sprijinul acordat de puterile occidentale Ucrainei.

Întrebat ce părere are despre ceea ce au de gând reprezentanţii puterii d ela Kiev pentru a ajunge la un compromis cu Vladimir Putin, prim-ministrul Ucrainei a vorbit de tendinţa expansionistă a Moscovei 

„În spatele uşilor închise ne-am gandit mult timp la o strategie de ieşire pentru Rusia (...) Supravieţuirea lui depinde capturarea de teritorii străine. Are nevoie de noi anexări. Anexarea Crimeei i-a adus multe aplauze acasă.  Dar asta nu va dura pentru totdeauna. Sancţiunile occidentale îşi fac efectul şi oamenii suferă. Pentru a-şi menţine popularitatea, Putin trebuie să comită alte crime internaţionale. În caz contrar, el va fi mort politic”, a afirmat Iaţeniuk. 

Oficialul ucrainean a vorbit şi de modul cum încearcă Occidentul să facă faţă situaţiei create de Rusia în Ucraina. 

„Spaţiul de manevră al Occidentului în legătură cu Putin este limitat. Este un lucru pozitiv faptul că Statele Unite şi Uniunea Europeană arată unitate. Putin nu se aştepta asta. El a crezut el ar putea împărţi UE, dar s-a întâmplat exact opusul: UE a impus sancţiuni şi chiar le-a înăsprit. Desigur mai avem nevoie de ajutor financiar şi militar , furnizarea de arme letale este de o importanţă crucială pentru noi”, a fost de părere prim-ministrul ucrainean. 

Iaţeniuk a făcut o comparaţie şi între modul cum puterile occidentale şi Rusia înţeleg să facă politică. 

„UE joacă totdeauna după reguli. Putin totdeauna se joacă cu regulile. La început, mulţi credeau că, după anexarea Crimeei, fiara se va calma”, a adăugat liderul Guvernului de la Kiev.

Limbajul dur la adresa liderului de Moscova nu este o noutate în ceea ce priveşte discursul utilizat de Arseni Iaţeniuk. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite