Comandant rus: Moscova vrea să preia controlul asupra Donbasului şi sudului Ucrainei. Odesa şi Transnistria, în vizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ruşi FOTO ZDF
Soldaţi ruşi FOTO ZDF

Rusia vrea să preia controlul total asupa sudului Ucrainei şi regiunii Donbas, pentru a dispune de un pod terestru către Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, a anunţat vineri un oficial de rang înalt din cadrul armatei ruse, potrivitAFP.

„De la începutul celei de a doua faze a operaţiunii speciale, o fază care a început în urmă cu două zile, unul dintre obiectivele armatei ruse este de a stabili un control total asupra Donbasului şi sudului Ucrainei”, anunţă generalul Rustam Minekaev, adjunctul comandantului Forţelor Districtului Militar Central al Rusiei, citat de agenţiile ruse de presă.

„Acest lucru va permite asigurarea unui culoar către Crimeea şi să se exercite presiuni asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene şi porturilor la Marea Neagră, prin care se fac livrări de produse agricole şi metalurgice”, precizează el.

Generalul Rustam Minekaev a făcut aceste declaraţi la o reuniune cu întreprinderi din cadrul complexului militaro-industrial rus, la Ekaterinburg, în Ural.

Aceste declaraţii par să confirme faptul că Rusia vrea să cucerească şi Odesa - un mare port şi al treilea cel mai important ucrainean, comentează AFP.

Potrivit lui Rustam Minekaev, controlarea sudul Ucrainei urmează să permită Rusiei „să le sară în ajutor separatiştilor proruşi din Transnistria”, care deţin, din 1992, controlul asupra acestui teritoriu din Republica Moldova situat la frontiera cu Ucraina.

O garnizoană rusă se află în Transnistria.

„Controlul asupra sudului Ucrainei înseamnă, de asemenea, un culoar către Transnistria, unde observăm, de asemenea cazuri de opresiune a populaţiei rusofone”, anunţă generalul Minekaev.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite