Comandantul adjunct al Regimentului Azov, despre situaţia de la oţelăria Azovstal: „Avem morţi şi răniţi în buncăre”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mariupol
Foto Mariupol

Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al regimentului Azov, a descris pentru BBC situaţia soldaţilor şi civililor blocaţi în oţelăria Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în Mariupol.

Joi, Vladimir Putin a anulat ordinul de a continua asaltul asupra uzinei din Mariupol, cu o reţea întinsă de tuneluri şi buncăre, solicitând în schimb crearea unei blocade, astfel încât să nu existe căi de intrare şi ieşire. Anterior, armata rusă a dat mai multe ultimatumuri ca toţi cei din oţelărie să capituleze pentru a-şi cruţa viaţa, altminteri vor fi spulberaţi. Totodată, preşedintele ucrainean şi alţi oficiali au transmis clar că un masacru la Mariupol ar fi o linie roşie ce ar pune capăt oricăror negocieri. Încercările oficialilor ucraineni de a obţine coridoare umanitare pentru civilii din Mariupol, inclusiv din oţerărie, au eşuat în mare parte, doar un număr mic de locuitori reuşind să iasă joi din oraşul asediat.

În afară de luptători din regimentul Azov, oţelăria Azovstal mai este apărată de o brigadă de puşcaşi, dar şi grăniceri şi ofiţeri de poliţie.

Sviatoslav Palamar a dezvăluit pentru BBC că ruşii au lansat în ultimele zile un val de atacuri de pe mare folosind artilerie, lansând rachete şi aruncând bombe concepute să străpungă buncărele.

Întrebat câţi apărători ucraineni se mai află acolo, Sviatoslav Palamar a răspuns: „suficienţi cât să respingă atacurile”. Căpitanul a explicat că civilii şi luptătorii sunt în zone separate - civilii fiind adăpostiţi în buncăre unde încap între 80 şi 100 de oameni - dar că nu ştie exact câţi sunt din cauza bombardamentelor grele ce au provocat prăbuşirea clădirilor, blocând o parte dintre intrările în buncăre. Bucăţile de beton nu pot fi îndepărtate decât cu ajutorul unor utilaje grele.

„Toate clădirile din perimetrul Azovstal sunt distruse. Au lansat bombe grele, bombe cu care să străpungă buncărele şi care lasă în urmă mari distrugeri. Avem răniţi şi morţi în aceste buncăre. Sunt civili blocaţi sub clădirile prăbuşite.

Păstrăm legătura cu acei civili aflaţi în locuri pe care le putem accesa. Ştim că sunt copii mici şi chiar bebeluşi de trei luni.

Aceşti oameni au trecut deja prin multe încercări, au suferit crime de război. Nu au încredere în ruşi şi sunt speriaţi”, spune el, referindu-se la acte de tortură, moarte sau deportare în Rusia..

În buncăre se află persoane în vârstă care nu au medicamente, dar şi circa 500 de luptători răniţii, unii grav, necesitând îngrijire medicală şi chiar intervenţii chirurgicale majore precum amputări.

„După 52 de zile de blocadă şi lupte grele, rămânem fără medicamente. Şi mai păstrăm aici trupurile luptătorilor noştri care au nevoie de o înmormântare demnă pe teritoriul controlat de Ucraina”.

Căpitanul Palamar spune că şi-ar dori să fie posibile căi proprii de evacuare şi că nu se pune problema ca apărătorii să se predea.

„Cât despre a ne preda în schimbul evacuării în siguranţă a civililor, sper că ştim cu toţii cu cine avem de-a face. Ştim bine că toate acele garanţii, declaraţii ale Federaţiei Ruse nu valorează nimic”.

 Palamar spune că apărătorii de la Azovstal vin din Crimeea, dar şi regiunile Doneţk şi Lugansk şi el însuşi şi-a făcut o familie în Mariupol.

„Am fost martorul dezvoltării acestui oraş şi al transformării sale în perla de la Azov. Este şi pentru mine o casă.

Rusia nu renovează şi construieşte nimic. Caută doar distrugerea şi teroarea... Dacă noi cădem, această hoardă va merge mai departe şi întreaga lume civilizată va fi în pericol”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite