Cine s-a grăbit să-l felicite pe Putin? „Continuăm să menținem schimburi strânse” UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele mesaje de felicitare pentru un rezultat știut dinainte în așa-zisele alegeri prezidențiale din Rusia au venit din partea unor conducători de stat din tagma dictatorului Vladimir Putin.

Xi Jinping și Vladimir Putin, doi lideri de stat care caută distrugerea Occidentului FOTO Profimedia
Xi Jinping și Vladimir Putin, doi lideri de stat care caută distrugerea Occidentului FOTO Profimedia

Liderul autoritar chinez Xi Jinping, care, la fel ca Putin, preferă să fie numit „președinte”, a apreciat că rezultatul de 87,34 la sută anunțat în dreptul conducătorului de la Kremlin indică „sprijinul deplin” al rușilor. Totodată, Xi i-a transmis omologului său rus că Beijingul acordă o mare importanţă dezvoltării relaţiilor bilaterale cu Moscova.

„China transmite felicitări. Suntem convinşi că, sub conducerea strategică a preşedintelui Xi Jinping şi a preşedintelui Putin, relaţiile dintre China şi Rusia vor continua să progreseze”, a declarat pentru presă Lin Jian, un purtătoru de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de Agerpres.

Beijingul și Moscova sunt „parteneri de cooperare strategică globală”, a mai spus purtătorul de cuvânt chinez, subliniind că anul acesta se împlinesc 75 de ani de relaţii diplomatice între cele două părți.

La mai bine de doi ani de la lansarea invaziei din Ucraina din ordinul lui Putin, oficialul chinez a prezentat imaginea unei Rusii „consolidate” după așa-zisele alegeri prezidențiale organizate în weekendul care tocmai a trecut.

„Cei doi şefi de stat vor continua să menţină schimburi strânse, să conducă cele două ţări pentru a-şi menţine prietenia de bună vecinătate de lunga durată, să aprofundeze coordonarea strategică cuprinzătoare şi să promoveze dezvoltarea continuă a relaţiilor dintre China şi Rusia”, a insistat Lin Jian.

Un mesaj de felicitare a fost adresat și de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. Liderul de la Phenian „l-a felicitat luni pe Vladimir Vladimirovici Putin pentru realegerea sa ca preşedinte al Federaţiei Ruse”, a anunțat oficiosul KNCA. Mesajul, adaugă KNCA, „va fi transmis Ministerului rus al Afacerilor Externe de către Sin Hong-chol, ambasador al Republicii Populare Democrate Coreene în Federaţia Rusă”.

Maduro îl numește pe Putin „fratele mai mare”

Putin a fost felicitat şi de preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, pentru „victoria sa contondentă”. În plus, potrivit agenției de presă Isna, Raisi şi-a exprimat „satisfacţia” pentru extinderea în creştere a relaţiilor dintre Iran și Rusia şi a pledat pentru o mai mare dezvoltare a acestor legături.

Duminică seara, liderii din Venezuela, Nicaragua, Cuba şi Bolivia l-au felicitat la rândul lor pe Putin, notează Agerpres. „Fratele nostru mai mare a triumfat, ceea ce este de bun augur pentru lume”, a declarat liderul autoritat venezuelean Nicolas Maduro, considerat de opoziție un uzurpator al puterii.

Preşedintele Republicii Srpska (entitatea sârbilor din Bosnia și Herțegovina), prorusul Milorad Dodik, a salutat victoria „unui prieten pe care putem conta”.

Cor de felicitări din fostele republici sovietice conduse de lideri autoritari

De asemenea, liderii unor fost republici sovietice, în special din Asia Centrală, au transmis felicitări pentru Putin.

„Este un rezultat impresionant”, a reacţionat dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia de stat lBELTA. Lukaşenko a adăugat că l-a sunat luni dimineaţă pe Putin pentru a-l felicita personal.

Şi liderul azer Ilham Aliev l-a sunat pe omologul său de la Kremlin pentru a-i ura succes în următorii șase ani de mandat, al cincilea la număr, pe lângă altele două de premier, dintre care unul complet, cel din perioada 2008-2012.

Liderul kazah Kasîm-Jomart Tokaev a susțint la rândul lui că a evidenţiat în convorbirea sa la telefon cu liderul rus „sprijinul poporului rus faţă de orientarea strategică” imprimată de regimul de la Moscova.

Corului de felicitări i s-a alăturat şi liderul tadjik Emomali Rahmon, care, tot telefonic, i-a urat lui Putin „mari succese” în sfera „bunăstării poporului rus frate”.

Liderul kârgâz Sadir Japarov și cel uzbec Şavkat Mirzioiev l-au felicitat de asemenea pe Putin pentru victorie, a informat Kremlinul.

„Alegeri” în plină represiune

În schimb, Germania și Franța au denunțat modul de desfăşurare a „scrutinului prezidenţial” din Rusia. Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat că nu putem vorbi de „alegeri veritabile”.

Procesul electoral din Rusia s-a derulat „în contextul unei represiuni crescute la adresa societăţii civile şi a tuturor formelor de opoziţie faţă de regim, al restricţiilor din ce în ce mai puternice asupra libertăţii de exprimare şi al interdicţiei de funcţionare a presei independente”, a subliniat Ministerul francez de Externe, precizând că „nu au fost întrunite condițiile” pentru un scrutin liber și corect.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite