Cine este Andrei Belousov. Dosar TASS

0
Publicat:

Președintele Vladimir Putin a propus pe 12 mai candidatura lui Andrei Belousov la funcția de ministru al Apărării.

Andrei Belousov. Foto: TASS
Andrei Belousov. Foto: TASS

Pe 12 mai 2024, președintele rus Vladimir Putin l-a nominalizat pe Andrei Belousov pentru funcția de ministru al apărării. Această funcție a fost deținută anterior de Serghei Șoigu, se precizează într-un mesaj pe canalul de Telegram al Consiliului Federației.

În primul guvern al lui Mihail Mișustin, Belousov a fost prim-vice prim-ministru.

Andrei Removici Belousov s-a născut la 17 martie 1959 la Moscova în familia unui economist sovietic, participant la dezvoltarea reformei economice din anii 1960, Rem Belousov (1926-2008).

În 1981, Andrei Belousov a absolvit cu onoare Facultatea de Economie a Universității de Stat din Moscova, numită după M.V. Lomonosov, cu o diplomă de economist în cibernetică.

Doctor în Științe Economice. În 1986, la Institutul Central de Economie și Matematică al Academiei de Științe URSS, și-a susținut disertația pentru gradul de Candidat în Științe Economice cu tema „O abordare prin simulare a modelării proceselor interdependente de formare și utilizare a capitalului de lucru. ”

În 2006, la Institutul de Prognoză Economică Națională al Academiei Ruse de Științe (RAN), și-a susținut teza de doctorat pe tema „Contradiții și perspective pentru dezvoltarea sistemului de reproducere al economiei ruse”.

În 1981-1986 a deținut funcțiile de cercetător stagiar și cercetător junior la Institutul Central de Economie și Matematică al Academiei de Științe a URSS.

Din 1986 până în 1990 - cercetător junior, cercetător, cercetător principal la Institutul de Economie și Prognoza Progresului Științific și Tehnologic al Academiei de Științe a URSS.

Între 1990-2006 a lucrat pe postul de cercetător principal, șef al laboratorului Institutului Național de Prognoză Economică al Academiei Ruse de Științe.

Din 2000 până în 2006 - director general al Centrului de analiză macroeconomică și prognoză pe termen scurt și, în același timp, consilier independent al președinților guvernului rus. A colaborat cu Centrul de Cercetare Strategică la pregătirea programului de dezvoltare rusesc până în 2010.

Din 6 februarie 2006 până în 17 iulie 2008, a ocupat funcția de ministru adjunct al dezvoltării economice și comerțului al Federației Ruse (din 12 mai 2008 - ministru adjunct al dezvoltării economice al Federației Ruse).

În 2008-2012, a fost director al Departamentului de Economie și Finanțe al Guvernului Federației Ruse.

Din 21 mai 2012 până în 24 iunie 2013 - ministrul dezvoltării economice al Federației Ruse în guvernul lui Dmitri Medvedev. A fost manager din partea Rusiei la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și director adjunct din partea Federației Ruse la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Pe 24 iunie 2013 a plecat să lucreze la Administrația Președintelui Federației Ruse, unde până la 21 ianuarie 2020 a ocupat funcția de asistent al șefului statului, Vladimir Putin, pe probleme economice.

Din 17 iunie 2015 până în 29 septembrie 2018 - Președinte al Consiliului de Administrație al companiei petroliere Rosneft.

Din 21 ianuarie 2020, a ocupat funcția de prim-vice prim-ministru al Federației Ruse în guvernul Mișustin. Între 30 aprilie și 19 mai 2020, a ocupat funcția de șef interimar al guvernului.

În primul guvern al lui Mișustin, prerogativele lui Andrei Belousov au inclus coordonarea principalelor direcții ale dezvoltării socio-economice a țării, coordonarea lucrărilor pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare națională ale Federației Ruse și implementarea proiectelor naționale, precum și problemele unei finanțări unificate, politica de credit și monetară și reglementarea piețelor financiare. El a supravegheat activitățile instituțiilor de dezvoltare, implementarea proiectelor de investiții, reglementarea statului în domeniul proprietății intelectuale, activitatea economică străină, reglementarea vamală și tarifară și participarea Rusiei la OMC. A fost responsabil de politica de stat în domeniile monopolurilor naturale, statisticii guvernamentale, transporturilor, contracararea sanctiunilor si altele. Din 2022, el a supravegheat și dezvoltarea tehnologiilor pentru crearea de vehicule de mare viteză și sisteme de control inteligente, precum și a echipamentelor de transport de nouă generație. A coordonat dezvoltarea unor sisteme și servicii spațiale promițătoare.

Membru al Consiliului prezidențial rus pentru dezvoltare strategică și proiecte naționale, vicepreședinte al prezidiului Consiliului (din iulie 2018).

Conduce comisiile guvernamentale de dezvoltare economică și integrare, de transport (din 2020), de dezvoltare a sistemelor aeriene fără pilot (din 2023) și Consiliul național pentru asigurarea stabilității financiare (din 2020).

Vicepreședinte al Consiliului de coordonare din cadrul Guvernului Federației Ruse pentru combaterea răspândirii noilor infecții cu coronavirus în Federația Rusă (din 14 martie 2020).

Președinte al Consiliului de Administrație al Căilor Ferate Ruse (din aprilie 2020).

Membru al Consiliului Academic al Institutului Național de Prognoză Economică al Academiei Ruse de Științe. Membru în comitetele de redacție ale revistelor „Problems of Forecasting” și „Foresight”.

A fost vicepreședinte al Consiliului Economic sub președintele Federației Ruse (2012-2018). A fost membru al Comisiei Militaro-Industriale a Federației Ruse (2014-2020).

A fost membru al consiliului de supraveghere al corporației de stat Rosatom (2007-2012).

Consilier de stat interimar al Federației Ruse, clasa I (2011).

Distins cu Ordinul de Onoare (2009). A fost premiat de Președinte (2005) și Guvernul Federației Ruse (2009).

Economist onorat al Federației Ruse (2007).

Membru corespondent al Academiei Ruse de Științe Naturale (1997).

Autor al cărții „Evoluția sistemului de reproducere al economiei ruse: de la criză la dezvoltare” (2006). 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite