Rusia are un nou ministru al Apărării. Ce se va întâmpla cu Serghei Șoigu și cu fostul director al FSB, Nikolai Patrușev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin l-a propus pe Andrei Belousov pentru postul de ministru al Apărării. Şoigu a fost numit secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, în locul lui Nikolai Patrușev.

Serghei Șoigu nu mai este ministrul rus al Apărării. Foto: EPA-EFE
Serghei Șoigu nu mai este ministrul rus al Apărării. Foto: EPA-EFE

Președintele rus Vladimir Putin a propus candidatura lui Andrei Belousov pentru funcția de ministru al Apărării, deținută anterior de Serghei Șoigu, se arată într-un mesaj postat pe canalul de Telegram al Consiliului Federației Ruse.

În guvernul precedent, Belousov a lucrat ca prim-viceprim-ministru.

Belousov, în vârstă de 65 de ani, a ocupat în diferite momente funcțiile de asistent al șefului statului, Vladimir Putin, pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice al Federației Ruse, director al Departamentului de Economie și Finanțe al Guvernului Federației Ruse, Director general al Centrului de Analiză Macroeconomică și Prognoză pe termen scurt și a lucrat la Academia Rusă de Științe între 1981-2006 (până în 1991 - Academia de Științe a URSS).

În perioada 30 aprilie - 19 mai 2020, în timpul spitalizării lui Mișustin infectat cu coronavirus, Belousov a ocupat funcția de șef interimar al Cabinetului.

Peskov a explicat decizia președintelui rus Vladimir Putin de a numi un oficial civil în postul de șef al Ministerului Apărării prin necesitatea introducerii inovațiilor. Peskov a mai vorbit și despre necesitatea integrării economiei blocului de securitate în general și a Ministerului Apărării în special în economia țării. 

Șoigu i-a luat locul lui Patrușev, care a fost demis de președintele Putin

Serghei Şoigu  a fost numit secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Putin l-a înlăturat pe Șoigu din lanțul direct de comandă al Ministerului Apărării, dar i-a acordat o influență continuă în spațiul de securitate. Șoigu a rămas un subordonat important și loial și uneori un țap ispășitor, iar Putin probabil beneficiază de menținerea conducerii și experienței lui Șoigu într-o anumită calitate oficială.

Înlăturarea lui Șoigu urmează, de asemenea, după două incidente importante - retragerea aliatului său, ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, din cauza acuzațiilor de corupție, și întâlnirea lui Putin cu adversarul politic al lui Șoigu și guvernatorul Oblastului Tula, Alexei Dyumin, pentru a discuta actualizările DIB (baza industrială militară), care au fost probabil indicatori principali ai pregătirilor Kremlinului pentru a-l înlătura pe Șoigu din poziţia pe care o ţinea de mult timp.

Secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov, a declarat că Șoigu va fi, de asemenea, vicepreședinte al Federației Ruse în Comisia Militaro-Industrială și supraveghetor al activității Serviciului Federal de Cooperare Militaro-Tehnică (FSMTC). Acum Putin este președintele acestei Comisii, iar primul său adjunct în acest organism este Dmitri Medvedev.

În ceea ce îl privește pe Serghei Kuzhugetovich Șoigu, în calitatea sa de secretar al Consiliului de Securitate, va fi simultan vicepreședinte în Comisia pentru complexul militar-industrial și este profund implicat în această activitate, cunoaște foarte bine ritmul de producție al produse militare-industriale la anumite întreprinderi și vizitează adesea aceste întreprinderi”, a spus  reprezentantul Kremlinului.

El a amintit că în noua structură a puterii executive, FSMTC a fost transferată din subordinea Ministerului Apărării în subordonarea directă a Președintelui Federației Ruse. „Activitatea sa va fi condusă și supravegheată și de Serghei Șoigu”, a subliniat Peskov.

Nikolai Patrușev (care între 1999 și 2008 a  ocupat funcția de director al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei - FSB) și care până acum deținea poziția de secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse  a fost eliberat din funcție pentru a fi transferat la un nou loc de muncă, rezultă din decretul prezidențial corespunzător. Kremlinul va anunța „în următoarele zile”, despre ce fel de muncă va fi vorba, a asigurat Peskov.

Prin lege, viceprim-miniștrii și miniștrii federali sunt numiți de președinte după aprobarea candidaturilor lor de către Duma de Stat. Excepție fac șefii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Situațiilor de Urgență, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Justiției, pe care șeful statului îi va numi în urma consultărilor cu Consiliul Federației.

Consiliul Federației va organiza o ședință suplimentară pe 14 mai pentru a desfășura consultări cu privire la candidații pentru funcțiile de miniștri ai blocului de securitate și ai Ministerului Afacerilor Externe. Acest lucru a fost relatat pe canalul Telegram al camerei superioare a parlamentului rus.

Senatorii vor ține consultări cu privire la candidații propuși de președinte la ședințele comisiilor din 13 mai și la o ședință a Consiliului Federației din 14 mai”, se arată în mesaj.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite