Cecen arestat pe un aeroport din Moscova pe motive de homosexualitate VIDEO

0
Publicat:

Un cetățean cecen a fost arestat pe aeroportul Domodedovo din Moscova pe motiv că este homosexual, fiind ulterior predat oamenilor lui Kadîrov.

Idris Arsamikov a fost arestat pe un aeroport din Moscova Foto: Telegram
Idris Arsamikov a fost arestat pe un aeroport din Moscova Foto: Telegram

Polițiștii l-au reținut pe cecenul Idris Arsamikov, care se ascundea de persecuție din cauza homosexualității sale.

Conform BBC Rusia, în anul 2018, acesta a fost torturat și a părăsit Rusia, după ce i s-a acordat azil acordat azil în Țările de Jos.

în martie 2022, Idris Arsamikov s-a întors în Cecenia pentru a participa la funeraliile tatălui său. Deși era refugiat, autoritățile olandeze i-au acordat un permis special pentru a părăsi țara. Cu toate acestea, potrivit lui Lusya Shtein de la grupul SK SOS, el nu i-a informat pe activiștii pentru drepturile omului despre planurile sale.

La sosirea sa în Cecenia, autoritățile locale l-au reținut pe Arsamikov și i-au confiscat documentele de care avea nevoie pentru a se întoarce în Olanda. Shtein a declarat că a fost reținut de cel puțin trei ori în ultimul an și că a fost supus la tortură în custodia poliției. În februarie, Arsamikov a reușit să călătorească de la Groznîi la Moscova, dar a fost reținut la aeroport. Poliția a susținut că Arsamikov era căutat pentru fraudă pe scară largă, cu o cerere de asistență emisă de o secție de poliție cecenă condusă de Rustam Geremeev, fratele presupusului membru al grupului implicat în uciderea lui Boris Nemțov, un politician proeminent al opoziției ruse. Cazul a fost deschis în 2021, când Arsamikov locuia deja în Olanda.

Arsamikov a reușit să fugă în februarie 2023 la Moscova pentru a se întoarce în Olanda, însă, la aeroport, acesta a fost predat polițiștilor ceceni, care l-au dus într-o direcție necunoscută, potrivit grupului de sprijin LGBTQ+ din Caucazul de Nord SK SOS. Activiștii pentru drepturile omului sunt îngrijorați pentru siguranța sa, afirmând că acesta se află în pericol de moarte în Cecenia.

Activiștii pentru drepturile omului l-au ajutat pe Arsamikov să scape din Rusia

Lyusya Shtein, un reprezentant al grupului, a declarat pentru Mediazona că persecuția în masă a persoanelor LGBTQ+ în Cecenia a început în jurul perioadei în care Arsamikov a fost reținut în 2018. Forțele de securitate urmăreau contactele unui individ după ce îl rețineau și îl torturau: „În 2018, partenerul lui Idris a fost reținut și l-a denunțat, ceea ce a dus la torturarea acestuia, de asemenea. Cu toate acestea, el a negat totul și a fost în cele din urmă eliberat", spune Shtein. Activiștii pentru drepturile omului l-au ajutat pe Arsamikov să scape din Rusia și să obțină azil în Olanda.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite