Biserica Ortodoxă Rusă ridică „operațiunea militară“a lui Putin în Ucraina la nivel de „război sfânt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse , o organizație controlată de Kremlin și un instrument cunoscut în cadrul setului de instrumente al războiului hibrid rusesc, a ținut Consiliul Mondial al Poporului Rus la Moscova pe 27 și 28 martie și a aprobat un document ideologic și politic care leagă mai multe narațiuni ideologice ale Kremlinului într-un efort aparent de a forma o ideologie naționalistă mai largă în jurul războiului din Ucraina și a viitorului expansionist al Rusiei, scrie Kyiv Post.

patriarhul kiril vladimir putin

Patriarhul Kirill, despre care se spune că a fost el însuși un fost ofițer al Comitetului sovietic pentru Securitatea Statului (KGB) și un susținător convins al președintelui rus Vladimir Putin, a prezidat congresul Consiliului Mondial al Poporului Rus care a aprobat documentul, iar Kirill a coordonat cu Kremlinul narațiunea ideologică a documentului și recomandările politice.

Documentul, intitulat "Prezentul și viitorul lumii ruse", se adresează autorităților legislative și executive din Rusia și solicită în mod specific modificarea documentelor politice și a legilor rusești. Aceste apeluri sunt încercări de a socializa politicile dorite de Kremlin în rândul rușilor înainte de punerea lor în aplicare, fie de a testa reacțiile publice la politicile pe care oficialii de la Kremlin le au în vedere în prezent.

Putin și oficialii de la Kremlin au încercat treptat să elaboreze narațiuni ideologice amorfe despre războiul din Ucraina și despre confruntarea geopolitică preconizată de ei cu Occidentul de la începutul invaziei la scară largă, iar Biserica Ortodoxă RUsă pare să ofere un cadru ideologic mai coerent pentru ruși.

Patriarhia Moscovei a publicat documentul la o săptămână după atacul terorist de la sala Crocus și cu aproximativ o lună înainte de începerea Săptămânii Sfinte a Paștelui Ortodox, și probabil că își propune să profite de anxietăți sporite după atacul terorist și respectarea sporită a Ortodoxiei Ruse pentru a obține sprijin pentru politicile sale ultranaționaliste și viziunea ideologică dorite.

Patriarhia Moscovei a intensificat retorica Kremlinului despre războiul Rusiei în Ucraina și l-a prezentat drept un „război sfânt” existențial și civilizațional, o inflexiune semnificativă pentru autoritățile ruse, care până acum au evitat cu grijă să încadreze oficial invadarea Ucrainei de către Rusia ca orice fel de „război”. Kirill a numit „operațiunea militară specială” a lui Putin un război sfânt (Sviașennaia Voina) și o nouă etapă în lupta poporului rus pentru „eliberarea națională... în sud-vestul Rusiei”, făcând referire la estul și sud-estul Ucrainei.

Patrarhul Moscovei a susținut că poporul rus își apără viața, libertatea și statalitatea; identitatea civilizațională, religioasă, națională și culturală; și dreptul de a trăi în granițele unui singur stat rus, ducând războiul de cucerire al lui Putin în Ucraina.

Kirill a afirmat că războiul din Ucraina se va încheia cu Rusia extinzîndu-și influența exclusivă asupra întregului teritoriu al Ucrainei moderne și excluderea oricărui guvern ucrainean pe care Kremlinul îl consideră ostil Rusiei.

Termenul „război sfânt” poate evoca, de asemenea, aluzii la Marele Război Patriotic (Al Doilea Război Mondial), deoarece imnul de război neoficial al Uniunii Sovietice avea același nume, iar Kremlinul a invocat în mod obișnuit mitul Marelui Război Patriotic pentru a genera sprijin pentru războiul din Ucraina.

Kirill urmărește să-i înglobeze pe etnicii belaruși în națiunea rusă prin concepția sa despre „doctrina trinității”, spune Kyiv Post.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite