Zelenski, prezent la summit-ul CPE din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Ucrainei a ajuns în Rep Moldova, unde va începe summit-ul Comunității Politice Europene. Vizita liderului de la Kiev nu a fost făcută publică, până în urmă cu puțin timp, și este prima deplasare în țara vecină de la începutul războiului.

Liderul de la Kiev a venit în R. Moldova pentru a participa la summit-ul CPE. FOTO: Facebook
Liderul de la Kiev a venit în R. Moldova pentru a participa la summit-ul CPE. FOTO: Facebook

Îmbrăcat în haine de culoare kaki, Volodimir Zelenski a fost întâlnit de Maia Sandu. Cei doi au avut o discuție o scurtă, apoi și-au strâns mână și s-au lăsat fotografiați preț de câteva secunde.  

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

În data de 1 iunie, Republica Moldova este gazda celei de-a două reuniuni a summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), un eveniment care are loc pe teritoriul unei vinării din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la 40 km distanță de capitala Chișinău. 

CPE reunește în același loc zeci de șefi de state și de guverne, și oficiali europeni. 

Evenimentul reprezintă un sprijin pentru țară, ținta războiului hibrid al Rusiei, dar și pentru Ucraina, în timp ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor ruse.

„Dacă stai la Moscova și vezi 47 de țări care se întâlnesc în vecinătatea ta imediată sau apropiată, acesta este un mesaj important”, a declarat un oficial UE reporterilor străini înainte de summit.

Cea de-a doua întâlnire a CPE, summit creat de președintele francez, Emmanuel Macron, va aborda probleme, precum securitatea cibernetică și cea energetică. De asemenea, va oferi o oportunitate pentru discuții despre tensiunile de pe continent, de la Azerbaidjan și Armenia până la recentele ciocniri din nordul Kosovo. 

La primul summit CPE de la Praga de anul trecut, un efort condus de UE de mediere între Azerbaidjan și Armenia a făcut unele progrese. Joi, liderii lor vor purta discuții cu UE, Macron și Scholz.

Ideea privind organizarea reuniunii Comunității Politice Europene (CPE) la Chișinău a fost lansată în toamna anului trecut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în Cehia, acolo unde a avut loc primul summit CPE.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite