Maia Sandu, înainte de summit-ul CPE: Bun venit, Europa, la noi acasă!

0
Publicat:

În ajunul summit-ului Comunității Politice Europene desfășurat în Republica Moldova, președinta Sandu a venit cu un mesaj, menționând că țara sa este pregătită să primească oaspeți de pe întreg continentul european.

Maia Sandu susține că țara sa este gata să primească liderii europeni. FOTO: Facebook.com
Maia Sandu susține că țara sa este gata să primească liderii europeni. FOTO: Facebook.com

„Moldova este pregătită. Bulboaca este pregătită. Noi suntem pregătiți să primim oaspeți de pe întreg continentul. E bucuria noastră să avem casa plină de prieteni. Bun venit, Europa, la noi acasă!”, a menționat Maia Sandu. 

Între timp, mai mulți oficiali europeni au ajuns deja la Chișinău, între care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful diplomației UE, Josep Borell. 

Eveniment de sprijin pentru țară 

În data de 1 iunie, Republica Moldova va fi gazda celei de-a două reuniuni a summitului Comunității Politice Europene (CPE), un eveniment care va avea loc pe teritoriul unei vinării din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi.

CPE va reuni în același loc zeci de șefi de state și de guverne, și oficiali europeni. 

Potrivit Reuters, evenimentul reprezintă un sprijin pentru țară, ținta războiului hibrid al Rusiei, dar și pentru Ucraina, în timp ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor ruse.

„Dacă stai la Moscova și vezi 47 de țări care se întâlnesc în vecinătatea ta imediată sau apropiată, acesta este un mesaj important”, a declarat un oficial UE reporterilor înainte de summit-ul care va avea loc la 40 km distanță de capitala Chișinău.

Problemele abordate 

Cea de-a doua întâlnire a Comunității Politice Europene (CPE), summit creat de președintele francez, Emmanuel Macron, va aborda probleme, precum securitatea cibernetică și cea energetică. De asemenea, va oferi o oportunitate pentru discuții despre tensiunile de pe continent, de la Azerbaidjan și Armenia până la recentele ciocniri din nordul Kosovo, mai scriu jurnaliștii Reuters. 

Unii se tem că așteptările diferite între țările participante și dimensiunea mare a summit-ului, pentru care Franța a oferit sprijin logistic și de securitate, va fi un obstacol în obținerea unor victorii concrete în materie de politici.

Diversitatea politică și rivalitățile tradiționale dintre unii participanți, de la Armenia și Azerbaidjan până la Grecia și Turcia, pot, de asemenea, complica lucrurile.

,,Cu evenimentele din Ucraina este utilă, la fel ca și discuția despre aprovizionarea cu energie și migrație. Așa că, deocamdată, cred că este de natură să vedem", a spus un diplomat european înalt.

La primul summit CPE de la Praga de anul trecut, un efort condus de UE de mediere între Azerbaidjan și Armenia a făcut unele progrese. Joi, liderii lor vor purta discuții cu UE, Macron și Scholz.

Ideea privind organizarea reuniunii Comunității Politice Europene (CPE) la Chișinău a fost lansată în toamna anului trecut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în Cehia, acolo unde a avut loc primul summit CPE.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite