Vot de neîncredere pentru Executivul Găgăuziei, în frunte cu başcanul Mihail Formuzal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Formuzal rămâne guvernator interimar
Mihail Formuzal rămâne guvernator interimar

Adunarea Populară a Găgăuziei a acordat vot de neîncredere Comitetului Executiv de la Comrat, condus de guvernatorul Mihail Formuzal. Pentru această propunere au votat 25 din cei 35 de deputaţi locali.

Voturile  sunt suficiente pentru a iniţia un referendum local pentru demiterea başcanului. Formuzal a fost acuzat că nu a îndeplinit mai multe hotărâri a legislativului de la Comrat şi că a gestionat prost ajutoarele umanitare oferite de Federaţia Rusă.

Atât susţinătorii lui Formuzal, cât şi cei ai oponentului său, democratul Nikolai Dudoglo, în total peste 1.000 de oameni, au protestat în faţa Comitetului Executiv de la Comrat. O altă parte din mulţime manifesta pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus. Vocea lor, se pare, a fost auzită. Astfel, deputaţii local au stablilit pentru 2 februarie 2014 data unui plebiscit consultativ privind vectorul extern al ţării.

proteste comrat anti-formuzal

FOTO: Peste 1.000 de oameni au protestat la Comrat. Ordinea publică a fost asigurată de 200 de poliţişti, nu au fost înregistrate incidente/sursa:gagauzinfo.md

Situaţia din Găgăuzia a aprins spiritele şi în Parlamentul de la Chişinău. Deputatul liberal-democrat Petru Vlah a acuzat Partidul Democrat că vrea să-l demită ileal pe Formuzal. „Luaţi-vă mâinile de pe Găgăuzia!ׅ“, a fost mesajul lui pentru democraţi.

Şi comunistul Grigore Petrenco a acuzat că în regiune are loc „un atac banditesc, de tip raider“. Ulterior, comuniştii au luat cu asalt tribuna Legislativului şi au pornit sirenele megafoanelor, nemulţumiţi că situaţia din Găgăuzia nu a fost supusă unor dezbateri în Parlament. Ceilalţi deputaţi au părăsit sala.

comunstii md au blocat tribuna

FOTO: Deputaţii comunişti au blocat tribuna Parlamentului/sursa: inprofunzime.md

Anterior, şi Mihail Formuzal a acuzat PD că încearcă să-l demită. „Înţelegem frustrările lui personale. Pierzând încrederea din regiune, se victimizează pe seama altora“, a respins astăzi acuzaţiile vicepreşedintele Parlamentului, democratul Adrian Candu. Potrivit lui, opozitia ar fi „aţâţat“, de fapt, protestele de la Comrat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite