Voronin respinge ideea lui Dodon de a apropia Moldova de Uniunea Economică Euroasiatică: Îmi pare rău că l-am numit ministru al Economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, se opune apropierii Republicii Moldova de Uniunea Economică Euroasiatică, iar faptul că Igor Dodon tinde spre organizaţia respectivă l-a făcut pe Voronin să se îndoiască de capacităţile economice ale preşedintelui ţării. În acest context, comunistul şi-a exprimat regretul că l-a susţinut pe Dodon la funcţia de ministru al Economiei în 2006.

„Îmi pare că am făcut o greşeală foarte mare atunci când l-am numit ministru al Economiei. Eu nu văd în chestiile acestea ceva calcule economice. Dacă să analizeze care este eficacitatea acestei Uniuni Euroasiatice. Ce s-a schimbat de când Kazahstan cu Rusia au deschis această Uniune Euroasiatică? Ce s-a majorat? În care parte? Ce are Moldova cu Kirghizia, Tadjikistan şi toţi cei din părţile celea? Când vom ajunge noi acolo cu mărfurile noastre şi ei la noi? Trebuie aceste lucruri de analizat, nu aşa că hai să ne ducem cu hurta. Asta nu-i cumătrie, e problemă serioasă statală. Eu cred că aici nu s-a analizat nimic, pur şi simplu ca să placă cuiva. Trebuie să te duci cu ceva la Moscova nu?”, a declarat Vladimir Voronin în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Igor Dodon este recunoscut pentru aspiraţiile sale politice proruseşti. În primele 100 de zile de la învestirea în funcţie, Dodon a avut două întrevederi la Moscova cu Vladimir Putin. Şeful statului pledează vehement pentru anularea Acordului de Asociere cu UE şi aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică. În acest context, Igor Dodon a semnat la 2 aprilie, la Chişinău, un Memorandum cu Uniunea Economică Euroasiatică. Însă, potrivit reprezentanţilor guvernării, acesta nu va avea efecte juridice, deoarece Republica Moldova este ţară parlamentară şi toate acordurile internaţionale trebuie ratificate de Parlament. Cu toate acestea, Dodon a mers mai departe şi chiar a solicitat conducerii Uniunii Economice Euroasiatice să-i ofere Moldovei statutul de observator în cadrul organizaţiei.

Amintim că Igor Dodon a deţinut funcţia de ministru al Economiei în Guvernul Tarlev şi Greceanîi, în perioada 2006 - 2009, atunci când PCRM era la guvernare, iar Vladimir Voronin preşedintele ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite