Chişinăuienii sunt îndemnaţi să participe la salubrizarea oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN Dan Gutu
FOTO IPN Dan Gutu

Chişinăul este în plină campanie de salubrizare de primăvară. Administraţia municipală spune că mizează mult şi pe implicarea locuitorilor urbei, chiar dacă serviciile abilitate îşi fac treaba, transmite IPN.

Şeful Direcţiei amenajare şi salubrizare din cadrul Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, Vasile Efros, afirmă că, aşa cum în ajunul sărbătorilor de Paşti cetăţenii fac curăţenie în casă, ar fi bine să facă şi în scară, în curte, în oraş, pentru că „doar aşa ne-am considera oameni gospodari, cu lucru bine făcut”. Însă, potrivit lui, deocamdată la acest capitol există mari restanţe.

„Curăţenia este mama sănătăţii, ea nu se face, ci se întreţine, aşa spune o vorbă din popor, aşa cred şi eu, nu doar în virtutea funcţiei ce-o am”, spune Vasile Efros. Funcţionarul a dat exemplul celor 200 de plăcuţe cu denumiri de străzi instalate anul trecut. O bună parte au fost deja vandalizate şi necesită a fi schimbate. Totodată, urmează să mai fie instalate încă 500.

Vasile Efros spune că este în plină desfăşurare acţiunea de schimbare a coşurilor de gunoi în parcuri şi în zonele verzi din oraş, în cadrul Proiectului „Coşuri de gunoi pentru o capitală salubră”, cofinanţat de Fondul Ecologic Naţional. În total vor fi instalate circa două mii de coşuri confecţionate de un producător local. În ultimii doi ani, în Chişinău au fost instalate circa o mie de coşuri de gunoi, în preajma staţiilor de aşteptare a transportului public şi în străzi, însă multe dintre ele au fost vandalizate.

„De unde atâta nepăsare?” se întreabă funcţionarul. „Cum poţi să faci gunoi, să distrugi un bun comun şi, în acelaşi timp, să te plângi pe lipsa de curăţenie?”. Vasile Efros spune că îi este greu să-i încurajeze să-şi facă treaba bine pe muncitorii care montează, asamblează bunuri de uz comun, iar la scurt timp acestea sunt distruse.


Potrivit şefului de direcţie, „curăţenia trebuie începută în mintea şi inima fiecăruia, ca mai apoi să se facă în casă, în ogradă, în oraşul în care trăim”. „În specificul muncii noastre este salubrizarea, amenajarea teritoriului, dar mi-ar place ca societatea să-şi asume păstrarea, protejarea etc. Astfel ar exista un lanţ al lucrurilor bune pentru noi toţi”, a subliniat Vasile Efros, îndemnându-ne mai ales acum, în preajma sărbătorilor de Paşti, să ne asumăm mai multă implicare pentru a ne bucura de un oraş curat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite